只是戀人失格罷了?

 

話說JUDE 曾若華有首新歌叫《人間失格》,坦白講就冇聽開佢啲歌,但歌名用到呢四個字點都要開嚟聽下啦
(係咁咦都註一註:《人間失格》係日本文豪太宰治代表作之一,日文嘅「人間」即係「人類」,「人間失格」即係「失去做人的資格」。)

一聽,我究竟聽咗啲咩?
第一句歌詞已經係下圖呢句。

 

 

講到「當眾自焚」,冇辦法唔立法聯想到鄭南榕。鄭南榕1989年時,為咗企硬捍衛言論自由,而將自己反鎖喺辦公室入面,繼而自焚殉道。
電影《十年》入面嘅其中一章<自焚者>,沉默的婆婆以自焚生命道出立場,為對抗極權的年輕人走出第一步;就算香港嘅現實中,仲有年初喺地鐵自焚嘅男子,當中的痛和問題絕不能三言兩語便輕巧帶過⋯⋯歷史令自焚比其他自殘方式,一直多帶一份來自社會嘅沉重。
而且一想像到自焚帶來嘅痛楚,我幾憎一個人都唔會想佢自焚死。

係,我知,歌詞係以第一身表達嗰種情緒化、唔理智、主觀⋯⋯對不忠伴侶嘅恨之入骨。
我唔探討發現伴侶偷食嘅態度喇,唔係呢篇文嘅重點。如果因為不忠就嬲到認為對方應該當眾自焚,陳詠謙會唔會描寫得太兒戲。
而且散播呢種淺薄嘅受害者心態,唱片公司作為流行媒體又未免不負責任。

再講,不忠頂盡都係「戀人失格」,屈到去人間失格太宰治又真係被借題發揮得太蝕底。
浪費曬個名,浪費啊!

如果佢唔用呢個歌名多少會令人好過啲。

 

 

作者:一百八十呎

一百八十呎
既然有人表演瞓劏房,全天候住劏房的都是行為藝術家。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 168023
Date: 2017-09-04 05:22:12
Generated at: 2020-03-30 06:10:04
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/09/04/168023/只是戀人失格罷了?