如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒?

 

炒燶iPhone 係可憐嘅。但係任何投資都有風險,而風險係可以計算同分析。

往績固然係一個參考指標,自從iPhone 喺07年面世,其飢餓營銷策略使不少有意先買為快的用家,不惜食炒價購買,而且早年iPhone 在中國發賣比香港要遲,我有朋友曾經申請十幾張信用卡來炒賣iPhone,但係呢個果農必賺嘅神話,到iPhone 6 已經不再。

到了今次iPhone 8 面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone 仍有12蚊炒賣空間。

但如果再睇睇昨日iPhone 在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。

 

位於杭州的蘋果專門店,早上營業前架起鐵馬,原意方便市民排隊

 

但開始營業後,只有零星市民到場「搶購」

 

購買的人甚至比職員加保安更少

 

稍後時間,保安員都收起鐵馬。

 

这次没有黄牛 没有排队」曾經成為微博昨天熱門搜尋關鍵詞十大,大陸網民紛紛嘲諷iPhone 的受歡迎程度,以上的圖片來自人民日報的官方微博

昔日的炒賣價格差別,源自大陸有錢人買不到iPhone,如果知道大陸即日的售賣情況,就絕對不會再入市。

好似而家嘅樓價咁,將來如果大陸經濟仆街,你地仲會唔會去排樓花呢?呢兩位小朋友就無大中華視野喇。

所以話,做生意做買賣就要眼觀八方,任何投資活動,最緊要唔好跟風,一定要自己做分析。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 169285
Date: 2017-09-23 21:16:08
Generated at: 2020-02-25 08:48:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/09/23/169285/如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iphone,你仲會唔