我喺YOHO Mall 見到四個OL

(示意圖,作者唔會偷影人哋)

 

元朗係臥虎藏龍嘅地方,如果要搵高人,去YOHO Mall 你唔會失望。

有日約咗朋友食飯,部電腦得返10%電,想搵個插蘇位叉電,行到 starbucks,我見到一個令我眼前一亮嘅奇景。牆邊拖咗條線出嚟,線嘅另一端,係一塊放咗喺枱面嘅拖板。拖板上面,插咗五樣嘢:四部手提電腦,加一個 router。啲電腦同 router 用 LAN 線駁住。電腦面前唔係滿面鼻油嘅死毒撚,而係四個成熟穩重嘅OL,有兩個大概三十歲,其他兩個就廿五六。後生啲嗰個兩着住黑色嘅絲襪,成個格局有啲異常,唔講仲以為佢哋係傾緊咩大 project。我唔係腳膠,所以我正眼都冇望佢哋嘅長腿。我反而好好奇嘅係究竟做乜開會要駁晒 router,仲要喺 starbucks?

本身我嘅角度望唔清楚,仔細一望⋯⋯我見到嘅係一片綠色,畫面上面係

Age of Conquerors?世紀帝國?

你哋四個OL竟然喺 Starbucks 打機?!呢個場面實在太震撼,衝擊咗我對女權主義同辦公室政治嘅想像。喺綠色嘅草地上面,佢哋嘅玉手喺鍵盤上面游轉,畫面上,有人起屋,有人推鹿,有人控scout,但係我漸漸發現佢哋居然係用緊四部電腦控制一個 player,去迎戰三個 hardest。即係佢哋就好似連體嬰一樣,每人控制身體嘅一部份,但係一啲都睇唔出唔協調,每一下鍵盤嘅敲打、滑鼠嘅擺動,都反映緊佢哋幾咁合作無間。

佢哋用嘅係 Frank,我由遊戲早期嘅黑暗時代睇到後帝,佢哋有時會暫停傾戰略,有時會簡潔咁向隊友匯報情況,佢哋眼神嘅堅定有神,彷彿佢哋唔係打緊機,而係喺真正嘅戰場殺敵。我諗楊家女將都不過如此。

打到後半,戰局已定,佢哋開始傾閒偈。

「阿sir 嘅訓練真係好有效。」
「下次可以打四個 hardest。」
「我哋終有一日可以打世界賽!」
「考試嗰日我請咗半日假。過到的話,公司或者會同我哋簽約。」
「好,俾心機練呀,師姐。」

雖然佢哋唔再係十八廿二,但係散發住青春熱血,感染到我。

「先生,我哋唔用㗎喇。你想叉電你用啦。」

我由AOC嘅世界返返去現實,我叉住電,打開我十年冇開過嘅藍色 icon。耳邊好似聽到一句:「就算我哋變晒師奶,我地都會繼續打落去。」

有夢想嘅女人,最誘人。

 

作者:擇言

擇言
每個禮拜有15分鐘嘅話歡迎你加入粵典編輯組。 words.hk計劃: http://words.hkFacebook專頁

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 169696
Date: 2017-09-29 20:52:30
Generated at: 2022-08-09 06:13:05
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/09/29/169696/我喺yoho-mall-見到四個ol