小朋友本來就係小天使

 

 

有一次唔知點解家長奇葩地買咗一盒七粒嘅章魚燒俾我同兩個學生一齊食(佢平時好細心,一買買三份的)。我同兩個小朋友望住嗰盒嘢呆咗,我心入邊已經唔打算食。但兩個小朋友要求我一齊食。

 

第一個關卡係嗰盒嘢得一對竹籤,小朋友A話不如佢用手食,等我同B有籤食。B就話我哋可以折開其中一枝籤做兩半,咁就有三枝籤。(嗰刻我心諗,一個肯犧牲一個肯動腦筋~好感動)

 

咁得七粒,我嘅盤算係食一粒後就佢哋每人三粒,所以食咗一粒就行走咗。點知佢哋叫返我返嚟話食少咗一粒,於是我望住每人兩粒後淨返嘅一粒同佢哋講猜包剪揼決定邊個食啦。猜完之後,贏嗰個又諗住輸嗰個冇得食,竟然拎住枝籤叫我幫佢哋將粒嘢分半,一齊分享。

 

嗰刻我突然覺得自己比起佢哋似乎自私得多。一廂情願嘅大人諗法似乎話我知自己老了。

 

作者:Echo

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 169742
Date: 2017-10-01 06:07:05
Generated at: 2020-09-22 12:18:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/10/01/169742/小朋友本來就係小天使