【港女旅日】致親戚朋友:我住喺九州,你好意思叫我幫你BOOK 北海道嘅餐廳?

 

(photo via cc Flickr user MIKI Yoshihito)

 

親戚叫我幫佢做野真係超無禮貌。

一埋來就whatsapp
「Can you help to book these restaurants?
(日本嘅餐廳資料)
thanks」

我打去,發現我手機有限制打唔到,
話幫佢唔到。

佢「huh.. They don’t hv email address for me to book table
Just phone number
what can i do?」

我﹕不如你問下酒店叫酒店幫手book。

佢「then it’s fine la… thank you」

咁就完左。
大佬呀唔係講咗thank you 就叫有禮貌㗎。
至少都加句「唔好意思阻到你麻煩到你」啦。
仲要我住九州,你去北海道玩,
問親我嘢都係我再google幫你搵,
其實你去過一次北海道應該仲熟過我,我都未去過。
但我又J硬心軟,次次問親又唔好意思話唔幫。

自從我來左日本,就成日有親戚去日本旅行時叫我打電話book餐廳,book巴士,book event。
明明我無份去,請埋我去就話啫。
啲event有e-mail又唔用,又唔試下用英文打下電話先,
明明日本人都可以用簡單英文溝通。
我心諗,我來日本之前你地咪又係咁樣旅行,
做乜我來左日本你地全部變哂弱智殘廢?
仲有,日本真係好撚大,你問我九州以外嘅嘢不如你自己google仲快啦。

 

作者:林璃蝶

林璃蝶
林璃蝶,九十後香港博客。活在記憶,迷戀過去,因此喜歡以文字記下已發生的一切。最新文章﹕《張先生,謝謝你來探望我,可是……》、《鳩夢想》、《點解香港人就係唔識欣賞魔術》等。 Facebook專頁:https://www.facebook.com/o.indicum

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲介紹】耍帥動作射擊遊戲 《Gungrave G.O.R.E》無限子彈變型棺材爽爆殺敵 by 五木
    主打耍帥和爽爆的動作遊戲,除了《Devil May Cry》外,還有另一個系列《Gungrave》(銃神)。新 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 解構精神心理治療——輔導個案概念化(Case conceptualization) by 西多士
    如果問大家對「輔導」一詞想起甚麼?可能會聯想到精神疾病,情緒困擾,婚姻問題,家庭暴力等。其實,「輔導」並不如有些人想得這般負面的。先說說「輔導心理學(counselling_psychology)」吧。!它是「應用心理學(applied_p…
  • 「𠒇」字係咩嚟?——港姐冠軍帶出嘅哲學問題 by 散彈一號
    試想象下,喺未有電腦嘅年代,如果你見到某張手寫嘅form上面,有人寫自己個名係「陳曼𠒇」咁啦。你會唔會即刻覺得自己唔識讀呢隻字,即刻走去查字典睇下個字點讀? 應該唔會掛。你第一個反應,可能會心諗:「嘩,呢個人寫個『兒』字寫得咁樣衰嘅。」…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 《鋼鍊》「等價交換」根本不是真理 by 方潤
    很多人提及《鋼》,都是提及等價交換原理,甚至以為《鋼》就是教人等價交換,其實是大謬。因為《鋼》的每一集都有這段開場白,由主角兩兄弟讀出:「人不作出犧牲,就不會得到任何回報,想得到一樣東西,就必須付出同等的代價。這就是煉金術的基本原則 - 「…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 169809
Date: 2017-10-01 22:11:58
Generated at: 2022-12-03 02:47:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/10/01/169809/【港女旅日】致親戚朋友:我住喺九州,你好意思