去旅行最開心,其實係Plan 行程

最新文章綜覽 / 走遍天涯

 

香港人有幾鍾意去旅行,大家都知。對我嚟講,去旅行最開心並唔係飛機著陸去到目的地嗰一刻,而係:plan‧行‧程!

Plan行程嘅樂趣,在於自己買旅遊書、上網睇blog做功課,睇吓呢個地方有咩必去景點,有咩不為人知嘅秘景,同埋一啲無人明你點解咁想去嘅地方,然後將所有呢啲地方,安排一條最順嘅路線,一次過質晒落得嗰三五日嘅時間到。

到正式開始採購,為咗格價,同一時間開住五六個網頁睇價錢,book船、book火車、搶平機票;再靠睇地圖、睇評論,搵間最平最靚景又近嘅酒店;然後記低每個景點嘅開放時間,查定晒搭咩車去……直到大功告成,將每日嘅行程表填滿晒 print出嚟嗰一刻,就係最爽!同拆禮物嘅心情好似,正如一個女仔都係未追到手嗰陣先係最吸引啦。

自己plan嘅行程,可能要搭車搭船再轉搭飛機,然後得十分鐘時間跑去接駁下一種交通工具;可能行程貴到爆晒budget無錢開飯,要捱麵包;可能為咗趕多一個景點,要慳時間瞓火車過夜……但出門旅行,都係為咗創造自己專屬嘅回憶姐,而呢啲人哋睇落去覺得好chur嘅旅程,全部都係自己一手一腳計劃嘅,唔係跟團,唔係跟旅遊書,獨一無二。

然後,終於可以拎住自己plan嘅一疊行程出門旅行歎世界,當然係日日瞓到黃朝百晏唔跟行程,才是正經事啦。哈哈哈哈!

 

************************************

 

(鍾意睇嘅請你去俾個like,支持吓我繼續寫嘢吖!:))

 

「倘若有一個人對一朵花情有獨鍾,而那朵花在浩瀚的星河中,僅此一朵。那麼,他只要仰望繁星點點,就心滿意足了。於是他喃喃自語:『我的花就在星河的某個角落』可是,這花一旦被羊吃掉了,瞬間,所有星星也將隨之黯淡無光。那你也認為這不重要嗎?」

 

作者:B612

倘若有一個人對一朵花情有獨鍾,而那朵花在浩瀚的星河中,僅此一朵。那麼,他只要仰望繁星點點,就心滿意足了。於是他喃喃自語:『我的花就在星河的某個角落』可是,這花一旦被羊吃掉了,瞬間,所有星星也將隨之黯淡無光。那你也認為這不重要嗎?

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 李怡先生,謝謝你 by 馬黑白
    自小媽媽便說,有空時要多聽李怡先生在香港電台的《一分鐘閱讀》,因為每日講一本書,每日說一道理,絕不簡單 。近年,媽媽因病離世。在媽媽人生中的最後數月,床頭總放著他的《閱讀人生一百篇》,她入住過幾間醫院,此書也是隨身攜帶。當時我會讀書給她聽,…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 專訪「政見唔同就分手」Heather Yeung:「我係香港人囉!」 by 清君
    我就對「政見唔同就分手」的Heather更有印象和好感,於是膽粗粗邀請她做訪問,當時由於見到雲海的「東張西望inbox」post,我滔滔不絕的解釋澄清自己不是騙子,她也知道雲海那個post,於是莞爾,笑了。然後相約於北區某咖啡店等,可是作為…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 170928
Date: 2017-10-19 06:13:58
Generated at: 2022-10-07 20:59:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/10/19/170928/去旅行最開心,其實係plan-行程