其實呢,我鍾意左閻奕格七年

 

 

呢個世界總有啲人,你永遠都唔會想得到佢哋嘅祝福——我哋叫呢啲人做「燈神」。
本地著名燈神當然有燒山、成龍,仲有個譚校長⋯⋯

其他兩個唔講,今日淨係講譚校長,因為佢祝福咗閻奕格呀頂!
之前 @kingjer 都講過譚燈神祝福往績彪炳,我尋日一見到呢張相就大叫「唔好啦!!」

話說閻奕格七年前參加超級星光大道嗰陣已經好喜佢,當時佢個page三千個like都未有;好記得2012年4月19號佢喺香港第一次開show,嗰陣門票一開賣幾分鐘就賣曬,我淨係買到單丁位要同朋友分開坐都照殺。點解會咁深印象呢,因為我本身18號由日本返香港,但趕唔到上機搞到要瞓一晚機場,第二日19號飛首爾轉機返嚟,嗰陣最擔心就係趕唔切睇佢個show,好彩都趕得切,仲可以返一轉屋企沖個快涼先去添(btw佢嗰次個音樂會叫「我回來了」,我自覺係有啲緣份嘅哈哈)。

好啦,過咗七年,佢又去過大陸比賽又轉過公司,佢同班歌迷都等了又等終於正式出碟喇,你個譚校長⋯⋯嗚哇!!!

希望閻哈利夠勁破解譚地魔嘅詛咒啦,如果佢連呢關都過到,呢三五年順風順水,之後三五十年應該都風生水起㗎喇。

不過,我覺得閻奕格最大嘅問題係個性唔突出。

嗱,我大大話話都鍾意咗佢七年,除咗fb同ig之外(老實講我覺得冇咩好睇),亦睇過佢唔少訪問、live表演、同上節目嘅片段,佢係好認真好有禮嘅歌手,但同時間又似乎太循規蹈矩,而循規蹈矩對於從事表演嘅人嚟講,未必係稱讚嚟。
即使由佢第一首個人單曲到宜家,我都唔多聽唔到閻奕格嘅個性。
佢畀我嘅感覺係佢好鍾意唱歌,而只要可以唱,唱咩歌都冇乜所謂咁。

唱得好會得到欣賞,但個性模糊的話,唱得幾好依然同「紅」有一段頗大嘅距離。

不過宜家先第一隻碟,期望佢之後嘅作品同表現,會一步一步畀大家睇到一個個性立體嘅閻奕格。

另,
唱片封面真心有啲娘,喊。

 

 

作者:一百八十呎

一百八十呎
既然有人表演瞓劏房,全天候住劏房的都是行為藝術家。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 171013
Date: 2017-10-20 20:06:17
Generated at: 2019-12-16 04:30:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/10/20/171013/其實呢,我鍾意左閻奕格七年