建制派都玩反對,反對派還可以餘下甚麼?

 

過左十九大,當一眾時事評論員搵唔到嘢講,民建聯就為大家送上題材。

要感謝嘅係民建聯柯創盛,商台話佢想提動議,反對林鄭講公屋80萬戶夠數。

你無睇錯,三個關鍵詞:民建聯、反對、林鄭。

 

林鄭當選之後,以至月中發表施政報告,都俾人一個感覺,就係佢唔會將一啲可以被人鬧嘅嘢擺出來,令反對派老鼠拉龜無從入手,無嘢好反對自然無戲唱。

誰不知近日佢阿姐接連出COMBO,首先喺幼稚園外面唔中水彈轉頭就賣萌講「邊有得逼(學生睇李飛講話),咪埋眼就睇唔到」,然後又話公屋唔需要起太多,80萬戶就夠。

街工反應好快,琴日就帶埋幾十友去海富集合過橋「遊行」去政總,攞左第一波頭彩,都叫做算勤力。

 

 

誰不知原來今屆林鄭政府嘅「藏於九地之下」策略,係有PLAN B,就係必要時出動建制派議員做埋反對。

個情況就好似,人體表面同入面好多共生嘅細菌,例如乜鬼大腸桿菌呀嗰啲,正常來講佢哋會食你嘅嘢,同時間就係霸住個位,令到其他有害致病嘅細菌無地方生存。

民建聯嘅反對,我梗係唔會咁天真以為佢哋真係反檯,建制派無論點憎隔離嗰個,佢哋都要表面團結,就算反對都無可能影響管治,無可能破壞領導班子嘅威信,更唔可以牽連埋任命林鄭嘅中央政府。

呢種反對效果好簡單,就係進一步蠶食反對派嘅生存空間。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 171476
Date: 2017-10-30 18:11:48
Generated at: 2020-02-21 09:02:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/10/30/171476/建制派都玩反對,反對派還可以餘下甚麼?