【消委會報告行內分析】UberEATS 請唔夠電單車手,係絕對唔會準時嘅!

 

 

消費者委員會響11月15日就佢哋之前測試外賣平台嘅服務表現,收費等等出咗個報告。作為外賣仔,咁我就同大家講下份報告啦。

首先由個記者會完咗,各新聞機構出咗關於呢份報告嘅新聞,俾送外賣員工講得最多嘅部份係消委會話食物價格收費高過堂食。消委會,我明啦,原來啲外賣平台全部都係義務工作架,絕對無成本架,嗰系統係由個天跌落嚟架,無人寫架,送餐嗰班外賣員全部都係義工嚟架。

但係今日呢篇嘢主要唔係講啲外賣平台嘅食物價錢比起堂食貴幾多,而係想同大家解讀一吓份報告。響呢份報告入面提及嘅外賣平台,honestbee(蜜蜂)我對呢間公司嘅資料真係唔係太多,唔係有太多嘢可以評論嘅。而「我要外賣」呢個平台,我今日睇呢份報告我先至認識到呢間嘢,我連佢嘅服務範圍,有咩餐廳可以叫嚟食,佢係點運作我都唔知,所以真係評論唔到。

 

第一樣我想講嘅係準時呢樣嘢,亦都係全份報告入面最有趣嘅其中一個地方,因為報告入面,UberEATS嘅準時比率竟然只係得20%,而我覺得消委會呢個實測嘅數字絕對唔會有錯,因為UberEATS響送餐準時呢方面真係可以好災難架。

UberEATS呢個外賣平台係好有趣嘅,佢係咁多個外賣平台當中大部分外賣員都係以逐單外賣計人工嘅,各區只有少數有時薪嘅車手(不過咁少位,有啲區都仲有位剩),當無時薪車手好過。而UberEATS嘅外賣員係可以鍾意返就返,唔返就唔返(呢個亦都係UberEATS非常自豪嘅特點,藉此吸引人加入),既然係咁,咁佢每日嘅外賣員數量就會係好浮動啦,咁樣嘅話佢個陣時率得20%係好正常吖。如果你個送貨地址距離餐廳太遠一定要俾電單車做,步兵或者單車手唔做得,咁樣咁啱啲車手都做緊單,然後你張單響落單嗰陣你嗰區有好多張單已經等著送,或者你落單個一刻前後突然有好多人一齊落單,咁我就祝你好運啦……

但係UberEATS有個機制,如果張單太遠,本身預計由電單車送,但係附近無得閒嘅電單車手,公司嘅電腦系統就會俾張單步兵,又或者單車手,睇下佢會唔會送。我覺得係UberEATS係咁諗,張單橫掂都係遲,不如搵個步兵或者單車手去送啦,但係係UberEATS嘅單車手或者步兵係有一個送遞距離嘅,超過咗送遞距離嘅單UberEATS會offer 一程的士或者交通工具去送貨目的地,外賣員先付款,之後clam返錢,但係個外賣員都可以打返去係UberEATS到推咗佢,好多時有啲地址例如響 地利根德徑、舊山頂道等等係冇巴士、小巴落返嚟,而要由山上面行落返嚟根本係好辛苦嘅,所以有啲經驗啲外賣員見到呢啲地址而超出送遞距離都會盡量推咗佢,叫UberEATS俾返電單車送,因為步兵或者單車手做完唔洗做其他單嚕,畢竟人工逐單計嗎,時間就是金錢嗎。

有一樣好緊要嘅嘢,就係因為UberEATS電單車嘅人工夠你食餐午餐但係就唔使旨意做到好多嘢,所以一直都吸引唔到全職,穩定嘅長期兼職車手加入,因為隔離公司高過UberEATS多多聲,重要係做同一樣嘅嘢,有穩定時間都做隔離公司啦(但係步兵,或者單車手會搵到人,係因為真係有太多無聊人做,無成本嗎),導致呢間一直都公司唔夠電單車手,呢個機制幾乎每小時都會被啟動……

但係好多時步兵,或者單車手外賣員去餐廳攞食物已經用咗10 – 15分鐘,有陣時重要20 – 25 分鐘添,而個送貨地址係要去到餐廳,攞咗食物,撳咗開始行程之後先會睇到,如果張單係本身預計係俾車手做嘅,而派咗俾個步兵,或者單車手,個地址超出送遞距離而唔太偏僻嘅話,咪有機會嗰外賣員同你搭車送囉,但係如果佢堅持唔送,然後就要跟程序打返上UberEATS講嗰問題,話超出送遞距離要取消張單又最少要15分鐘,重要嗰客張單係落到餐廳部機之後一段時間先開始搵外賣員嚟,咁講緊嗰度都已經接近30分鐘,甚至更長,然後當嗰外賣員推咗張單,咁就嗰尋找外賣員送外賣嘅process又要重新開始過,好運嘅就俾電單車囉,唔好彩嘅,又係步兵或者單車手,跟住佢哋又推咗張單……

所以個準時率有20%,已經算係好好啦。

 

而蜜蜂嗰準時率得44%,我諗只不過係新公司姐,佢要慢慢適應下。

報告話袋鼠同熊貓嗰準時率分別有70%同埋60%,我只可以講,真係經驗嚟,唔係一般人可以取代。

 

消委會仲提及到話外賣有倒瀉液體,食物傾側,食物有倒汗水等等,其實所有餐廳所出嘅食物響我哋攞個一刻已經包好曬,唔係又個外賣員包架,攞個一刻通常都唔會睇到有咩事,但係多數行緊去送貨地址途中,通常啲食物先會開始出事,個陣已經好難再去拯救,所以無論外賣員送得幾小心好都會有可能出事,畢竟包食物嗰個唔係外賣員,而係餐廳。所以有倒瀉液體,食物傾側等問題,源頭多數係來自餐廳。

而報告指出有好多食物價錢響外賣平台貴過堂食,主要原因係因為外賣平台會響食客所付嘅食物費用總數攞30%作為佣金(正常情況下),所以有啲餐廳會因此加價嚟填補所損失嘅嗰30%,但係有外賣平台同啲餐廳簽合約去加以限制餐廳,咁會收平啲佣金作為誘因,所以可能因此食物價格會同堂食差唔多。

 

 

關於作者:外賣仔

外賣仔

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。