一轉眼十年,又《溏心風暴》

書文歌影 / 最新文章綜覽

 

睇一睇,《溏心風暴》第一輯已經係2007年嘅事;而《溏心風暴3》,今晚就播。原來,已經一個十年。呢十年,到底我地有冇進步過?

《溏心》系列好老套,十分老套,十年前已經係,因為啲橋都係你裝我我搞你,你鬧我我打你、刻板嘅人物性格關係,然後加插好多根本現實冇人會做嘅一家人唱歌跳舞,每次見到或者諗起都會起雞皮。大個左再深入去睇,其實《溏心》系列係好赤裸咁呈現中國人家長式領導意識形態--要聽輩分最高嘅話,所以「唔使驚,嫲嫲係大廳」、少年你太年輕,做生意一定會冒進,一定會乃嘢,所以要有家長傍住、家長對你點差點鬧,都係為你好的,爭產,都只係為左爭俾你、無論如何,大家都係一家人,家係大於你,大於一切。

但無可否認,《溏心》系列都係帶左好多回憶俾我。記得當年《家好月圓》大結局,當時我仲係糖水鋪打工。個一晚,真係靜到飛起,因為個個都係屋企睇大結局。又記得當年仲係xanga時代,久唔久都會有啲人係xanga模仿林峯寫「沒有常在心的第xxx日」句式咁打嘢。又記得當年,我居然download左《講不出聲》同《無心害你》黎聽,然後又覺得真係幾好聽。又記得當年林峯、黃宗澤、黎諾懿、楊怡、鍾嘉欣、陳法拉,徐子珊一堆小生花旦,雖然戲就好麻麻,但勝在夠青春好睇。

不過,究竟依家要有幾不堪,先會懷念個個時代嘅美好?

一轉眼十年,司棋姐明明已經淡出唔拍劇、夏雨明明已經去左hktv、黃宗澤事業重心明明已經係大陸,劉家豪梅小青兩公婆明明已經去製作大陸劇,但因為一套《溏心風暴3》,所有人又歸位,多左大陸嘅資源,的確好辦事。只係,2007年已經覺得老套嘅嘢,2017仲得嗎?得!剩係大陸嘅promo click rate已經有四億,你話呢?

進步?咩黎架?食得架?炒唔炒得起先?

 

p.s《溏心風暴3》少左啲人,多左啲人,but sorry,見到翠如bb同近排狂谷嘅signal wong,真係胃口盡失,不了。

 

作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 172994
Date: 2017-11-27 14:55:35
Generated at: 2022-07-07 03:09:41
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/11/27/172994/一轉眼十年,又《溏心風暴》