【香港電競代表隊】足球有「足總」,咁電競都應該有「電總」

 

(容海恩FB 圖)

 

琴晚(11月30日)人稱電競恩(?!)嘅容海恩議員應邀為電競業界人士,講述一下政府喺鼓勵電競呢方面應該有咩做得更多。電子競技係近年全球各國都銳意發展嘅運動項目,除左令青少年多一個機會發揮潛能,更加係可以創造大量就業機會嘅新興產業。無論從青少年成長,抑或係發展經濟嘅角度,香港政府喺電競呢個議題上面都係責無旁貸嘅。

可惜嘅係,每次傳媒、遊戲業界同埋議會希望香港政府交代電競產業分析報告,政府都只係聲稱已交由數碼港負責此類分析,多年來仍然未聞樓梯響;此外每當社會及議會要求成立香港代表隊,政府總推搪稱,而家缺乏像「香港足總」之類可以代表隊伍及選手的組織。目睹政府嘅沈默被動,容議員話唔可以只等待政府帶頭,佢已經正努力著手團結業界,希望籌組相關總會,下而上咁令政府知道香港代表隊嘅重要。

 

(容海恩FB 圖)

 

的確香港嘅現況,相比於南韓乃至台灣,都仍然非常落後,香港嘅選手都只能夠各自喺國際賽場上努力,如果成功獲獎則可能獲個別投資者垂青,資助佢地繼續練習同埋取得佳績,但呢啲比賽機會都係喺香港以外嘅地方;而另一角度睇,就係香港電競產業,包括電競選手嘅質與量,都不足以吸引大企業投資。要打破呢種雞先定係蛋先嘅問題,政府帶頭認可電競成為可以籌組港隊嘅運動項目係好重要嘅,而香港現有嘅電競隊伍、電競選手,當然仲有佢地背後嘅投資者,要多努力交出成績,本地公司籌辦嘅電競比賽要製造就業創造財富,令整個社會都認同呢項運動。

我都搞網嘅,我都知道IT 人乃至電競業界,性格都係比較沈默,好慶幸容議員席間都鼓勵業界與媒體連結,令外界知道電競業界做緊啲乜。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 李卓人用Zoom 搞六四,係咪想幫中共引晒啲民運份子出來? by 左膠正垃圾
    丫,唔知李卓人知唔知,係中國用zoom ,如果你講左d咩係國家唔中意既話,係大陸上緊既人,都會被爆門?…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • Annual Leave 除咗全日同半日,原來仲有其他玩法…… by HR 扮工週記
    Annual Leave 大家請就請得多,亦都唔會陌生,雖然小編唔能夠代表所有公司,但相信大多數公司都會有規定 Annual Leave 最少以半日為一個單位,同事每次請假最少係半日。正當小編以為哩樣野已經好清晰,好難有咩問題,但原來小編嘅…
  • 嚟得見工嘅你,可唔可以比少少誠意? by M女皇
    有人黎見工,著牛仔褲,孭住個細到爭啲連電話都擺唔落嘅細袋仔,連淡妝都唔化下。咩事呀?去完 shopping呀?我就知道,佢唔會做到我同事。有人黎見工,外表正正常常吖,佢填完表,我問佢拎學歷證明黎影印。佢同我講: 「因為你地尋日係電話度冇叫我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 173209
Date: 2017-12-01 18:48:31
Generated at: 2020-05-29 08:09:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/12/01/173209/【香港電競代表隊】足球有「足總」,咁電競都應