由網絡二十三條到修改議事規則——看非建制派的一敗塗地

 

 

立法會更改議事規則是一件很重要的事情,實在非同小可,泛民議員說要抗爭,要在立會外面靜坐抗議,希望市民來聲援。

嘗試收窄範圍,如果你在街上問一個年輕人,他曾經撐過國教、撐過雨傘、反對過網絡二十三,然後問你對議事規則修改有咩睇法,他好可能會同你講一句「係咩?碰…..」

現在個環境就係咁多。

立會議員被DQ 一役,可謂讓整個非建制全軍盡墨,在多方面大家都看到非建制在品格上、技巧上、戰略上以至心智上,都不能符合到大家對他們的期望。城邦派日日怨婦上身,國師日日講「我都話架啦,因為我做唔到議員」,喂喂,你咁有心智,鄭松泰係入面架,什麼一比六十九呀,理應助他成為大業,不要計較喎。在到獨派已經唔知去左邊,走佬的走,咁就一世,出得來做,真的要預左條命,政治不是講玩笑,唔通孫中山革命時會唔知會死架咩,日日都想佢死大有人在。

到了泛民,更是絕對失敗但又唔死得,有如亞視一樣。這才是讓香港民主之死的禍根。每次講到議會內要打仗,會有人報警,又有警察捉人,有議員說這是與敵人對抗。你講到咁絕,講到咁勇武,我真的以為你會是與對手笠起衫袖同人打架,但原來你一個屈尾十宴情建制來你的飲宴,真係開心Share呀。你話容樂其走去到容議員好friend,不論真定假(編按:珍珠都無咁真呀),但怎樣也不及你去到這種田地,一方面扮反面,另一方面同人做好友,這種偽君子行為實在讓人嘔心。試問你會唔會同一個敵人同桌食飯呀,會?除非你係在設局囉,但係你當晚設左個咩局呢。在到毛議員,當叫大家聲援時,然後係FB貼文「今晚不留宿,留力明天」,我真係恭喜你呀,你望夜景咁有詩意。一方面要人但自己唔係度,真心想問係咩玩法。

「唔好將你的支持者消耗和消費」,以上這句是指上面任何一個黨派,而是非建制派。做怨婦無用,無人會可憐,係FB只是一個迴音璧,「老師早晨」不會讓你有作為,不會讓你的理論成功,只會越做越縮。走佬預左,但你就咁成世,原本可以在議會內抗爭的戰友,只是做了一件低級錯誤給人口實,這種教訓不是你們一兩個,而是整個香港。泛民仲係度「口裡抗爭,其實一齊去飲」呢種係咩玩法,唔好話呢種叫做英國紳士風度咁低智的口實啦唔該。

網絡二十三條原本可以上到過關,但最後不成功,當年有市民支持,但今天你問更改議事規則何解只得小貓三四隻,唔好問市民不支持你們,而是問點解你沒有能力讓市民支持你們才對。

 

伸延閱讀

毛姨姨在FB幅圖

#眼光光看帳篷外夜景今晚不留宿,留力明天Not sleeping in tent tonightSelf-preservation for tmr

Posted by Claudia Mo/毛孟靜 on 2017年12月12日

 

關於作者:Terence Yun

Terence Yun

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。