【買樓慎入,有圖】揭露政商黑圍標王國

[2018.01.06更新]新增金利豐集團及修正部份從屬關係
[2018.01.08更新]新增工聯會相關成員與管理公司關係

圍標事件橫行,成功檢控卻少之又少。

從半年前開始,我追蹤本港圍標謎團,發現圍標規模遠超想像,能形容為一個「政商黑圍標王國」。經查冊後,發現一個或多個相關的公司控制著整個網絡,他們互相串連並支配香港的主要屋苑,所涉及的除了業主立案法團、物業管理公司,另還有清潔公司、保安公司及工程公司等等,參與圍標的組織更包括公營機構、政黨以及地區組織,進行保安、清潔、維修「一站式」圍標。

起初只是無意查出幾間公司之關聯,不料越查越多。內容關係,可在圖中搜尋。我希望在新聞稿中,就住不同人的背景提供多點線索,同時提供更多延伸資料給大家,以供參考。

 

按下圖下載大圖版

 

以下為謎網註腳

(1)青泰苑白蟻蛀食 新橋須拆卸用合成木違例 業主疑房協欠監管 (《蘋果日報》,2017年2月1日)

(2)大埔富亨炒法團始末

(3)江國平曾代表民建聯於1999年區議會選舉,出戰大埔富亨但落敗。

(4)荃威年200工程 一公司中標九成 新法團擬報廉署 涉事老闆﹕住得近報價總最低 (《明報》,2017年9月10日)

(5)10年兩維修 荃威業主恐再被劏(《蘋果日報》,2014年5月21日)

(6)林卓廷Facebook 專頁 2017年12月1日帖文

(7)「公屋都靚過呢度」 業主拒付尾數決追究 (《明報》,2015年8月21日)

(8)翠湖圍標案 判頭五千元保釋 (《東方日報》,2015年7月4日)

(9)吳麗清曾於2003年為物業管理行政及文職人員協會副會長(2003),工會為工聯會屬會;現任香江聚賢執委和董事;曾任香港房屋經理學會理事;曾於2011年區議會選舉以「獨立」身份參選東區南豐區,獲42%選票支持落敗。

(10)九源物業顧問有限公司股東吳麗清、袁國章同時為A. NELSON CLEANING SERVICES COMPANY LIMITED 、美纖纖有限公司、漢建有限公司、廣隆物業管理有限公司、SPENCE ROBINSON PROFESSIONAL DEVELOPMENT LIMITED、新地工程有限公司、九源(亞洲)有限公司的董事,並持有源康發展有限公司股權。

(11)中環出更:工記的哥 區選撼范國威(《東方日報》,2015年4月11日)

(12)房署縱容景林邨黑廟 神功戲為老新籌款? (《壹周Plus》,2016年1月15日)

(13)屯門無牌小販辣著領展 水房老新鬥晒馬 (《壹周Plus》,2015年11月28日)

(14)麗城花園 2,800萬修葺變1.4億維修業主質疑法團「博懵」 今開大會阻止 (《蘋果日報》,2015年8月22日)

 

關於作者:張秀賢

通識及專欄作者,前中大學生會會長,曾參與學民思潮環保觸覺。我討厭人云亦云的思考模式,希望突破傳統,革新思潮,堅拒洗腦。不平則鳴,敢想敢言,都是我堅持的做人宗旨。

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。