【塔羅個案】集氣,祝福・妳一定會好返的!

文教 / 最新文章綜覽

 

1月2號開市以黎,就聽到幾個頗令我震撼嘅個案。其實人生面對嘅問題,除咗情情愛愛搵錢食飯,真係仲有好多嘢係會構成煩惱的,例如係家庭倫理、關係修補、自我否定……雖然我都唔知呢啲算係塔羅個案定係心理輔導,不過呢幾日真係過得好充實。

點解成日寫情愛嘅個案,一來係 Juicy 嘢多人鍾意睇,二來係太 Specific 嘅 Case 寫成文章的話,感覺又怕會變得太沉重了。

就好似呢兩日遇到其中一個客,眼仔大大細細粒,長髮披肩幾靚女,不過好瘦。佢非常健談,講夢想、講工作,估唔到佢人仔細細,卻非常捱得,試過一日打兩份工,照顧自己、照顧埋屋企;有個對佢幾好嘅男朋友,倆口子你串下我、我笑下你,不知不覺已共渡了一段歲月。

然後,佢發現自己有 Cancer。

佢已經開過刀,而搵我之後嘅第二日,佢就會開始接受化療了。佢一路講,一路笑;一路輕描淡寫,一路形容自己父母非常大驚小怪,非常地不冷靜,「我都無佢地咁好氣。」

佢繼續講自己發現有病嘅過程,耐唔耐搞個 Gag,講兩講就自己笑,我唔出聲,我繼續聽佢講,一路微笑點頭。

其實入舖頭咁耐,佢一直無望過我雙眼,直至佢講出一句,「我一直以為呢件事係假,我以為好快會過,但係,原來唔係,原來真係好大鑊,真係……」

佢第一次望住我,而佢雙眼馬上紅了。

「我好驚。」

老老實實,我都好驚,因為我知佢想問乜嘢,佢想問自己嘅治療到底順唔順利,想知道自己仲有無能力去搵自己嘅夢想、去開展自己嘅事業。佢有好多嘢想做。

而我,唔知好彩定唔好彩,我有長期面對癌症病人的經驗,到底有幾茫然,有幾徬徨,我唔可以話我完全明白,但係我一定理解。

不過,我好緊張,我開牌咁多年黎,應該最緊張都係呢一次。到底佢嘅病會唔會做完化療就根治呢?我努力保持表情輕鬆,努力控制唔好手震,默默咁睇住佢揀牌,默默咁諗定,Touch wood 結果唔好嘅話,可以點樣講、點樣表達呢?可以點樣都 Ensure 到佢一定會去做化療呢?

結果,開出黎,兩隻正牌 Judgement 同埋 Strength。 我鬆咗一口氣,簡直同我會考當年拎住成績表見到 Maths 無肥佬一樣,我衷心咁同佢講咗一句:

「妳信我。放心接受治療。妳仲有好長嘅路可以行。」

佢呆咗一秒,嘴角顫抖,但依然保持輕鬆嘅口吻,「咁,咁我好返之後要諗下轉唔轉工好啦,聽日帶部 Switch 入醫院先。」佢眼角有少少濕潤,「我信妳架啦。」

「妳信我吧。」我好堅定咁同講,不過都不忘輕鬆回應,「記得帶夠尿袋或者入套劇落 Ipad 入去煲呀,好悶架。」

佢笑,今次唔係佢刻意嘅笑,而係一種見到未來嘅笑。

「我好返之後,返黎再開牌問工作吧。」

我點點頭,心裡為佢送上最大的祝福。

 

【塔羅牌個案分享】

「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」

個客認為喺放工時間嘅金鐘地鐵車廂入面睇英文書會增加異性緣

你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?

有個客為咗受男人歡迎,走去養狐仙

著名大學 Year 1 學生問「我點先可以做到 Hall Queen」

名校老師婚外情的故事

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。