夜場溝女開場白——「可唔可以借你個打火機用?」

 

唔係講笑,我覺得依個開場白真係好好用,當然前提係要你食煙同時你見到條女都係煙民。

飲酒要識人,最難一定係開頭嗰句。開場白要夠自然又唔可以太濫(即係「嚟飲酒啊?」,「你好似啊邊個邊個」依類廢話),然後又以對方肯比反應你更好,而借打火機就完美符合哂一切條件:食得煙一定比人借過火,而通常你都唔會拒絕借火依個要求。行埋去,禮貌咁打聲招呼,然後指一指個火機問佢可唔可以借嚟用用,比起你無啦啦行埋去問「不如一齊玩吖」會易接受好多。

係啊,個個都知行得埋嚟九成都係想識人,但一個易比人接受嘅開頭真係會事半功倍。唔通你話個個最終目的係想扑嘢,所以一開頭就去問人「開唔開房」咩?除非你有彥祖級嘅身材樣貌就另計(我真係好鍾意用吳彥祖做例子),唔係你肯定唔會成功,分分鐘會比人打添。

點解我話好用?話說上次我去台中旅行途中,有一晚返酒店放低嘢之後再出咗去一間Club飲嘢。我當時真係諗住去飲幾杯就算(四百台幣任飲我覺得好抵),落到去之後見到有一檯得幾位女仔圍埋飲嘢,我就揀咗附近一張檯嚟企。好幾次我咁啱同佢地有眼神交流,嗰陣我已經知道只要我行埋去,我就應該可以識到佢地,但問題係我仲未諗到用咩開場白好:今次仲要用我啲垃圾普通話去講,難上加難。正當我諗住食支煙諗下講咩好,我個腦叮咗一聲。

冇錯,就好似標題咁講。我收埋自己個打火機,行埋去佢地嗰張檯,然後用我特色嘅普通話問佢地「淺溫撚尻姐依沙打火滋嗎」。好彩佢地明我講乜,食煙嗰個笑一笑(我嘅口音),然後遞咗個打火機比我。我點完煙,企喺度繼續開始同佢傾下計,傾到一半佢同我講「我早就知道你有在看我」,我幾大都食住上話望靚女係我改唔到嘅壞習慣,好明顯依句佢都幾受落。又飲完兩杯,佢同我包煙都同時食哂,嗰度又冇煙買,我就同佢去咗七仔買煙。出咗七仔,我好順手拎起褲袋嘅打火機嚟點煙,佢望一望就話「原來你騙我」。我冇解釋,只係望一望大家,然後就同佢嘴對嘴咁緊貼住對方。之後我同佢落返間Club拎返喺Keeping Room嘅手袋,然後就出咗門口搵的士,返咗佢屋企繼續我地應該要做嘅事。

多謝你,打火機。

 

 

關於作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
  • 【塔羅個案】個客話自己比鬼跟? by 神婆
    「同學你讀緊書?放緊暑假?有無打機睇世界盃呀?」「有呀,我場場都睇哂!」Michael 有少少激動,試過眼瞓頂唔順瞓著,所以我係咁食杯麵薯片可樂提神,肥咗幾磅。」…
  • 到底中國的外敵在想甚麼? by 蕭少滔
    太遠的不說,光從中古的宋朝說起。大家想想,即使所謂積弱成病的宋國,和遼國打了幾十年仗,其實雙方最後也是相安無事的。而遼國也好、金國也好,都好像吃得太肥太懶,宋國才忽發奇想,才有所謂聯金滅遼、後來又有聯蒙古滅金等等引火自焚的外交政策出台。而一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。