究竟啲人話套戲好睇就要睇多次係乜嘢心態

 

每次見到留言或者聽到有人講話「哩套戲好好睇呀,我打算入戲院再睇多一次嗚哇!」嘅時候,我腦海都會泛起林峰嗰幅「寡人笑撚左」嘅圖。其實我真係唔明究竟啲人話套戲好睇就要睇兩次係乜嘢心態。

 

 

OK,如果你話你睇緊嘅係A片,fine,係嘅,如果真係啲劇情唔錯而嗰個女優係你鍾意個類型,身材又好L正嘅話,其實睇多一次,又或者睇多N次都無可厚非。因為套甜片只係你嘅手段去從而達到你嘅目的,就係左青龍,右滑鼠。本人表示極為體諒。但試問你入去戲院睇一套好感動嘅戲,例如近排上映嘅Coco咁,我斷估你唔撚會再入去j Coco掛?

睇一套好感動嘅戲,係講緊嗰種好比山上傳黎嘅渺茫歌聲,淡淡淺抹心間,稍稍戚戚又延綿回甘。所以其實如果真係一套好睇嘅戲,例如阿甘正傳,鐵達尼號之類,好多好戲睇完之後,只要長留心中,慢慢細味,用自己甜酸苦辣嘅現實人生經歷同時間去沈澱下,其實就已經係一個美好嘅回憶。

所以我由頭到尾都唔撚明啲人究竟點解同一套戲,仲要俾真金白銀入去戲院睇第二場戲,究竟係佢哋睇第一場嗰陣時喺度瞓緊覺啊,定還是係同緊女朋友打緊茄輪上下其手所以冇睇到場戲定係你理解能力差撚到睇定完成套戲都唔知噏乜鳩,點知見到啲影評話套戲幾高質好睇,就話等我入到去睇多一次先?

其實啲講比人哋聽自己要睇多次嘅人,大概係嗰種阿頭明明叫撚左你將份word轉左pdf先至好send出去,然後你轉左做excel仲cc埋你阿頭個阿頭。

有好多時候好戲好事好經歷,其實一次就好夠,isn’t it?

 

 

關於作者:何君默

全職港奴

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
  • 【塔羅個案】個客話自己比鬼跟? by 神婆
    「同學你讀緊書?放緊暑假?有無打機睇世界盃呀?」「有呀,我場場都睇哂!」Michael 有少少激動,試過眼瞓頂唔順瞓著,所以我係咁食杯麵薯片可樂提神,肥咗幾磅。」…
  • 到底中國的外敵在想甚麼? by 蕭少滔
    太遠的不說,光從中古的宋朝說起。大家想想,即使所謂積弱成病的宋國,和遼國打了幾十年仗,其實雙方最後也是相安無事的。而遼國也好、金國也好,都好像吃得太肥太懶,宋國才忽發奇想,才有所謂聯金滅遼、後來又有聯蒙古滅金等等引火自焚的外交政策出台。而一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。