如果反對派用搞人嘅時間做好工作,建制派應該唔會贏得咁順利

政治 / 最新文章綜覽

 

 

香港啲政治,真係低質到無人有,尤其是早兩日睇完邱吉爾套戲。

上個禮拜,被朋友M 批評為「喺柒嘅道路上愈走愈遠」、「撐定唔撐羅生門」最佳男主角、新東立法會補選反對派初選參加者(即係咁都唔算宣布參選的)張秀賢,出左張圖解釋左海麗邨清潔工潮背後嘅政商勾結,引來工聯會嚴厲反擊,並聲言保留法律追究權利,及後張生於大圍被襲送院,無乜大礙。

然後反對派做乜呢?工黨喺荃灣愉景新城嘅常敗名將(出名輸唔係名呀?!)趙恩來,唔係乘機向工聯會落井下石,而係喺張生嘅嘢度,好努力好辛苦咁鑽到一個空子,「噫!我找到了!」咁,仲茲事體大咁用埋工黨嘅FB PAGE 分享。

 

 

趙氏呢啲垃圾,對埋曬啲田北辰都老鼠拉龜,人地田二少爺,愉景新城無洗衣舖無吉野家,佢真係咁都拉攏到呢兩間嘢返來,你話啲當區居民點會唔俾票佢?你趙恩來做過乜嘢令人會俾票?口口聲聲話自己係反圍標專家呀?你係咁叻,新西就無曬啲圍標啦?得罪講句,「敗軍之將何以言勇」就係講呢啲人。即係好似項羽咁,一隊軍隊殺曬威曬,人地劉季「雞鳴狗盜」咩人都用,攞埋你個天下返來,你工黨自己已經節節敗退,僅有嘅餘力唔係拉攏可以合作嘅人,而係向已經柒到無人想理嘅張生地毯式找碴。

然後呢?然後就過癮了,既然你咁鍾意找碴,人地唔會找你碴喇咩?過多幾日大家發現,工黨早前聲稱幫海麗邨罷工工人籌款,發起嘅係「指明捐款」,籌錢俾罷工工人,丫,原來佢哋用得少少俾工人架咋,用剩就撥入所謂嘅罷工基金,下次用囉。

我真係讀得書少,今次學到野呀,你籌款嗰陣話係指定用途,然後用剩,原來係唔洗問過捐款人,就可以擅自咁自把自為,然後邊個鬧你邊個就係本土派邊個就係工賊邊個就係工聯會B 隊乜乜乜。

 

[婊揚好人好事]自從前日開始,專頁裡多了一班人跟我和職工盟在吵,起初我禁了幾個言,隔了一天後,我才發現原來他們根本不是來鬧事,而是來引導我思考,我想通了後,就開始感謝這一班導師了。首先,大家睇下第一個hater,佢同我講「英國罷工基金都…

Posted by 倫敦人妻先生手記 on 2018年1月11日

 

當反對派輿論機器,日日喺度鬧鄭若驊無恥知法犯法一上任就幫自己開file,其實反對派自己都係污糟邋遢,巧言令色文過飾非,出事就搵啲FD 嘅KOL 講兩句好話,穩住啲黃絲支持者就算。

不過咁,睇呢啲show 最過癮嘅係,反對派每次都以為穩住大多數,其實個根基,逐少逐少咁,開頭就係一個兩個人,然後一二十,一二百,呢啲人,永永遠遠,見到反對派嘅牌頭,就唔會再信你地一句說話。

和平真好。

 

專題:【立法會補選2018】

 

關於作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
  • 【塔羅個案】個客話自己比鬼跟? by 神婆
    「同學你讀緊書?放緊暑假?有無打機睇世界盃呀?」「有呀,我場場都睇哂!」Michael 有少少激動,試過眼瞓頂唔順瞓著,所以我係咁食杯麵薯片可樂提神,肥咗幾磅。」…
  • 到底中國的外敵在想甚麼? by 蕭少滔
    太遠的不說,光從中古的宋朝說起。大家想想,即使所謂積弱成病的宋國,和遼國打了幾十年仗,其實雙方最後也是相安無事的。而遼國也好、金國也好,都好像吃得太肥太懶,宋國才忽發奇想,才有所謂聯金滅遼、後來又有聯蒙古滅金等等引火自焚的外交政策出台。而一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。