木頭癡淺談實木傢俬——貯舢舨好過買樓?淺談船木傢俬

 

上次介紹左一啲市面上比較普遍嘅實木傢俬,今次要介紹一種相當另類嘅實木傢俬——船木傢俬,一般嚟講,實木傢俬嘅價格大致上都喺以原材料同造工嚟決定價格。但船木傢俬喺實木傢俬界就不屬於此類,顧名思義,船木傢俬係用木船嘅木頭製作而成,而造船嘅木材種類繁多,造一條船就分分鐘用上十幾種木材。所以好多時船木傢俬嘅木材都唔一定係昂價木材。但船木傢私嘅價格比好多用上高級木材嘅實木傢俬為高。船木傢私更可以話係實木傢私界嘅頂級界別之一。咁到底船木傢俬有咩咁特別嘅地方?

 

位列實木傢俬中最頂級系列的船木傢俬

 

船木傢俬嘅原材料全部都係取自退役船拆落嚟嘅木頭,依種木頭嘅特別之處在於經過海水、海浪嘅天然沖刷同浸泡,就好似將塊木自然醃製,令木頭嘅質地同密度都有徹底嘅改變,最後成為左一舊防水防蟲,地上最堅硬嘅木頭,而依種木頭係歸類成再生木材之列。如果你喺市面上見到有船木傢俬賣,你可以嘗試用人力抬下佢,你就會知道佢嘅密度同重量同一般實木傢俬有好大分別。

係觀塘嘅實木傢俬店Howe Furniture & Cafe 中,有一張真品船木傢俬。我親自問過店員依張傢俬嘅來源,原來係一名老顧客寄賣喺店入面,而依張船木傢俬嘅價錢,絕對唔係一般人會選購嘅價格。

 

有興趣可親身去Howe Furniture & Cafe 觸摸一下船木傢俬嘅質感

 

隨著科技發展,木船已經成為過去時代嘅產物,船木傢俬嘅原材料都漸漸變得稀少,而利用船木製造出嚟嘅實木傢俬都係獨一無二嘅孤品。物以罕為貴,令船木傢俬成為有價有市嘅頂級傢俬系列。

 

船木傢俬每一件都係獨一無二嘅孤品

 

但隨著愈嚟愈多人認識船木傢俬,就出現左好多人去製造膺品企圖以假亂真。一般買家要分辨真假幾乎係無可能嘅事,所以船木傢俬成為左一眾木頭收藏家嘅小眾玩意,船木原本嘅傷痕、溝壑、孔洞甚至海水沖刷嘅痕跡都係令收藏家著迷嘅地方。除此之外,價格問題都係令船木傢俬喺一般嘅實木傢俬市場並唔算係熱門嘅選擇。反而係古董界別係一種熱門嘅收藏品。所以如果大家想貯定啲有升值潛力嘅野,不妨係海邊搵下有無沉左嘅木船或者買返幾條舢舨,假以時日分分鐘升價幾千倍架﹗(笑)

 

參考資料:https://www.facebook.com/HOWE.hk/

 

關於作者:木辛

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。