唔放心女朋友落酒吧,係啱嘅。

 

好多男人都唔放心自己女朋友出去飲嘢,我可以講嘅係你地冇做錯到。

有啲酒吧好啱幾個朋友坐低傾計係真嘅,好多女仔都係用依個理由去說服自己男朋友放行;但有啲任飲場,劈場真係可以比蘭桂坊更淫亂,特別係搞生日Party依啲咁多人,個個Friend搭Friend而嚟嘅地方。而好多口講出去同朋友飲兩杯嘅女仔最後都會嚟咗依啲Party,最後就喺男朋友乜都唔知嘅情況下派出一頂又一頂嘅帽。

噚晚係我一個朋友生日,之前佢已經話會喺某間樓上酒吧慶祝,咁我冇理由唔比面出席嘅,十點幾左右我就上到去。望一望個格局,廿幾三十個人,一列過霸三張檯,隱約聞到大家之間都唔係好熟——不過我本身都唔好得幾多,因為除咗壽星本身,成個場我有印像嘅只係得三個人,一個見過幾次(然後我噚晚先記得佢個名),另外兩個都只係有一面之緣。我真係唔明點解生日Party要搵幾廿個圈子嘅人出嚟聚,不過總有人會開心嘅,話哂真係識女仔嘅好機會。

同壽星乾完杯,我搵咗個空位坐低,同識識地嗰個傾咗幾句,點支煙食咁。我對面係一對情侶,條仔就醒呢,識陪埋女朋友出嚟玩,成晚都冇仔埋過佢女朋友身,當然我唔排除就算條仔唔喺度個女仔都可能會潔身自愛啦。我支煙都未食完就比隔嚟個女仔撩玩骰盎,玩玩下又Join多幾個人轉玩啤牌,大家飲多幾杯就愈玩愈癲,愈講愈大聲,唔經唔覺我隔嚟個女仔已經痴咗埋嚟。玩到半路壽星話要出去影相,大家都陸續起身準備行過去,依個時候個女嘅突然拖住我,一開始我已為佢飲多咗唔得啦,吖原來仲好清醒。咁都冇乜嘢嘅,艷福依啲嘢冇人嫌少係咪先?點知就喺依個時候,比我望到佢電話個Wallpaper係同一個男人嘅合照,從佢地嘅親暱行為睇嚟,個男嘅一定係佢男朋友。

當我心裡面粗口都未講得切,佢已經用好凍為理由從後攬住我。到底佢用點同佢男朋友講今晚出嚟飲嘢?到底佢利用咗男朋友嘅信任幾多次?我估唔到。依個時候壽星搵全女班陪佢影相,攬住我嘅佢行開咗,而我都入咗去食煙避席。影哂相之後玩樂繼續,個女嘅依舊坐我隔嚟,但同時又同另一個男嘅玩到好埋。一時拖住個男嘅,一時又瞓落我度,原來艷福不淺嘅人係佢。去到點幾左右,佢拎咗部電話出嚟覆,我望到佢覆緊嘅人最後一條訊息係「BB,我瞓啦,你自己都要小心啲」。

兄台,要小心嘅係你。

玩多一陣,我發現見過幾次個女仔起身準備走,而我都抽起比人攬實咗嘅手臂,話同佢一齊走。

「你咁快走啦?」艷福不淺條女問。
「係啊,聽日返工。」

我冇再理佢講咩,懶係有風度咁幫見過幾次個女仔拎個紙袋然後閃人。

兄台,我幫到你就係咁多,執生啦你。

 

 

關於作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。