點解我喺公司會上唔到位?

 

 

有時都會有朋友問我,點解係公司會上唔到位。但係我真係想坦白咁講俾大家知,呢個問題同:點解我無男女朋友一樣,根本係無辦法知道正確答案係邊。

而職場既情況可能更加複雜,因為牽涉既人更多,你作為公司既一粒棋子,往往都唔係一個老細既決定,而係好多老細一齊決定,甚至係大家係背後互相角力既結果。係公司做得好唔好,雖然有啲職業會有啲可以量化或者透明度高到可以人人都睇得到既指標(例如職業運動員咁打到世界級就係世界級,唔會話單憑關係一樣野就可以長做長有)。但係辦公室就唔會係咁,同埋有好多野就算可以量化,你細老細都可以遮住,又或者用番啲主觀野黎assess 你,輕易將你擊沉。

你可以話唔係電腦世界主宰既一日,呢啲野都係死症黎,講既不外乎都係際遇同埋命數。Team 入面有條友係交際手腕強勁既,隨時吹得一兩嘴樹上隻雀可以俾佢吹到落到黎,但可能佢老細咁岩係實幹型,唔鍾意啲好似得個講字既人。要記住我既字眼,係『好似』,換句話說,果個人可能係既talk 得,又做得既。但就係因為老細眼中覺得佢唔夠實務,甚至覺得佢輕浮,於是就樣樣野梗係都唔會睇得好順眼架啦。

咁換轉另一條team 有個直頭係博士學位,成績同履歷都係勁到爆晒炸既,但偏偏佢老細只係鍾意成日飲飲食食傾生意交際應酬,實務野咪搵我,佢最鍾意既就係不斷present 同present 係度做最佳推銷員。咁果位實幹既人咪又係永世不得超生囉。你或者會問,車,咁如果兩個可以咁岩調番轉,咪會好好囉。但呢個世界,往往都唔係咁樣操作。

有時口碑一開始做差左,就之後再幾好都係乘零點五。而人言可畏既野就係,一兩位老細講過一兩句負評,其他人就算唔係話完全信晒,但都會有戒心,會唔願意犯險,大project 一定唔會過俾佢地,咁邊有機會表現自己,邊有機會搶分,甚至上位拎bonus?你話嘩咁都好兒嬉啫。咁呢個世界就係咁架啦。你睇Donald Trump 退出TPP,好深思熟慮咩?道指波幅一二千點一兩晚,背後又有好多艱深理論咩?Bitcoin 上到兩萬再跌到六七千,人類社會就係不嬲都係咁兒嬉。

講好聽啲就係際遇,其實好多人上位都除左實力好多都係靠運。有能力既人比比皆是,但係辦公室政治明爭暗鬥,好多識避又好,唔識避或者避無可避都好,亡魂亦都不計其數。唯有都係睇開啲真係當打份工算。工在人在,工亡人亡,做生意就有。如果唔係,你有貓咁九十九條命都唔夠死。如果唔係爭果一萬幾千開飯,倒不如睇開啲算。以上只係點點感想。完。

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。