互相尊重

 

同大家講兩個故事。

  1. 有茹素嘅養貓人士知道貓嘅素食已經能夠提供捉夠嘅營養而無需食肉,於是佢餵貓食素。一個月後,隻貓死咗。
  2. 有條友因為落暴雨而叫咗架的士。的士好遲先到所以鬧咗個司機一鑊,司機就嬲到好似雲迪索上身咁開快車。結果炒車,兩者皆傷重不治。

以上故事純屬虛構,如有雷同實屬不幸。不過,喺現今呢個唔講尊重嘅社會,其實呢啲同死有關嘅事都隨時隨地發生,分別只係害死人定害死自己,抑或係攬炒咁解。

大埔公路巴士翻側事件,死傷者眾。好多人都話司機抵唔住頸就出咗事,但係又有無諗過佢點解抵唔住頸?講真,乘客坐得上任何交通工具都係將生命交託俾司機,佢揸得唔順就自己條命都隨時凍過水。偏偏就會有人嫌命長,為咗時間長短同個司機嘈,咁同對面岸個死神講「勾我魂呀笨」有咩分別?

呢啲戲碼日日都有,爭在死唔死人啫。上唔到火車地鐵就屌鳩職員、飛機延誤就插爆地勤、買嘢無折就要脅唔再幫襯⋯⋯基本上「只有我負天下人,莫要天下人負我」嘅姿態想任何人事物都迎合自己。

甚至,連養隻寵物都要隻寵物附和自己。「我唔鍾意食肉,我都希望旺財可以唔食肉,培養靈性。」培養靈性?我覺得隻貓培養到食講人話,第一句應該係「我食得好無尊嚴呀」。諗起朋友講未完全消化嘅糞便都有營養,兔仔都會食返,點解人類做唔到?

寫呢篇嘢,某程度上係為咗提高讀者嘅同理心。希望喺將自己嘅價值觀套用落人哋身上前,諗下自己會唔會收唔到科先。萬一興起喺屋企養獅子老虎嗰陣都唔會因為佢哋覺得食得無尊嚴而食咗你哋嘛。

 

關於作者:純儚

就單純一個80後肥宅,無咩簡介可言...

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。