香港人,放鬆啲啦!

 

今天跟家人外出食完團年飯後搭巴士回家途中,發生了一件差點演變成大事的小事。

 

事源我坐上層右邊較中排位置,正沉醉於腦海放空之際,突然聽到前兩排有個壯男面向左邊比他再前兩行的阿伯講:『喂!阿伯,可唔可以細聲啲啊?不如我比個藍牙你吖?會聽得大聲啲㗎!坐車頭開個喇叭播仲大聲啲添啦!』此時,我才注意到阿伯開大部收音機在放歌,未知道他是沒有帶耳塞抑或是想與人共享音樂。但在公眾場所此行為確實是有點不對的。

阿伯聽到被人兇就將收音機馬上閂掉,擰轉頭臉露不悅對壯男說:『做咩?唔得咩?嘈到你啊?』坐在阿伯旁邊的女人非常反應快地頭笠著連外套的帽子慌忙起身走到最後排。『係啊!好嘈啊!唔順咩阿伯依家?』壯男語帶挑釁。阿伯被辣㷫不甘示弱:『梗係啦!我話晒大過你,你依家係咪想隻抽吖?』越說火藥味越重,兩人蠢蠢欲動。

我坐在壯男後兩排看到情況也擔心殃及池魚『唔會嚟真嫁吓話?』心裡想。此時,有其他乘客嘗試勸交:『一人少句啦!』,但似乎都不湊效。壯男繼續煽動阿伯情緒:『你敢行埋嚟隻抽,我咪嚟囉!』『你嚟我就嚟!』阿伯重複壯男說話。

其實,兩個加埋接近一百歲的大男人似乎都是得場牙骹戰,大家都不敢先出手。話雖如此,我心裡還是有點擔心,終於按捺不住在後排小聲說:『冷靜啲,冷靜啲,唔好咁樣……』可能壯男有聽到我的話,見阿伯還不停擰轉頭怒視自己像撩打,也沒再繼續煽火進一步激發阿伯情緒,只咕哩咕噥隨形勢回應兩句。

 

這讓我想到:人要懂得控制自己情緒,將長期因生活壓力而拉得繃緊的精神稍為放緩一下。有很多事故的發生其實都只是為了一啖氣而已,根本可以避免。更不會荒謬到為了區區一個五元而釀成血案了。

 

關於作者:如風

如風
一個不甘於平凡的平凡人。 不愛隨波逐流、我行我素、坦率自然是我的真個性。 自少喜歡寫作,也愛創作、愛觀察生活上的人生百態。 將千奇百怪的人間色相盡現文字上是我的【常務】。

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。