三號同學,你有冇拍緊拖啊?

 

如果你噚日問我人生最爽嘅事係咩,我一定係答你可以瞓到自然醒;但如果係而家問我,我會話係考個唔會影響到你嘅試。多得政府免費考DSE,我依個淨係考過會考嘅人總算可以一嚐考DSE嘅滋味。

五個人圍半圓坐低,研究今日小組討論嘅題目《一夜情是否一個觸犯道德的行為》。望望其餘四個人,睇嚟除咗我同個三號女仔係貪得意報考,其餘三個都真係中學生。三號嗰把淺啡色長髮自然咁散落喺兩邊膊頭,配埋化咗淡妝嘅面孔,唔洗出聲都足以影響另外三位學生哥。點解我咁肯定?佢地平均每三秒就望一望個女仔,點樣專心去諗一陣講乜?

專登嚟恰學生哥,真過份。

喺每人講過自己立場同觀點之後,大家好快就進入討論環節。依組冇人唔出聲,亦都冇人壟斷發言,水準比我會考嗰陣真係好好多。

「我唔同意一號同學。一夜情雖然有違大眾對愛情嘅定義,但同樣係大眾接受嘅行為。大多數人對一夜情嘅負面印像係嚟自出軌同派帽等背叛行為,但唔應該因為依種連帶關係而影響你對一夜情睇法。有違道德係出軌,而唔係一夜情本身。」我覺得依下駁得佢好完美。

「我都同意五號同學。」三號講完之後望住我笑一笑。

「三號同五號同學係咪因為本身就鍾意一夜情,所以放咗個人觀感落去?」唔知一號係咪嬲得濟,居然咁樣講嘢。

「啊一號同學,一件事唔係話冇問題就要做。正如你話拍拖冇問題,一夜情就過份,咁你拍拖未?」依句真係精彩,一號同學之後就冇出過聲。我原本真係諗住咁講,點個比三號搶咗。

「三號同學。」我唔知佢叫咩名,所以只可以咁叫佢,然後遞起隻手指公。

考完之後,我去咗個廁所,然後沿住樓梯離開間中學。就喺門口我又見到三號同學嘅身影,我突然間有一種感覺,我唔叫住佢嘅話,我一定會後悔。

「三號同學,你肚唔肚餓啊?一齊食個飯好嘛?」
「考完試啦,仲叫我三號同學。」佢個笑容真係冇得頂。
「我唔知你個名嘛。」
「Bee,你叫我Bee啦。」
「咁食唔食飯先三號同學?」我都係覺得依個名好聽啲。
「好啊,行啦。」

一陣餐飯,我一定要同佢討論下「三號同學有冇拍緊拖」依個題目先得。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 177103
Date: 2018-03-02 19:06:36
Generated at: 2021-05-13 17:08:40
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/03/02/177103/三號同學,你有冇拍緊拖啊?