女性主義,由個名開始就唔係平權,而係特權

 

 

近排女性主義又引起咗啲討論,我就乘機講兩句。

我一直都唔明「女性主義」呢個名點解係代表平等。
當爭取種族平權嘅時候,我哋唔會因為黑人處於劣勢就高呼「黑人主義」㗎嘛,因為咁樣似乎係代表主張黑人比其他種族優越,暗示以另一個霸權取代現有嘅霸權嘛;
當爭取性傾向平權嘅時候,都唔會高呼「同性戀主義」㗎嘛,同樣係分化,同原本平等嘅理念背道而馳;
咁點解爭取性別平權嘅時候,「女性主義」就變成性別平等主義呢?

根本由個名開始就唔係平權,而係特權。

 

女性主義喺第一世界發展到今時今日,我相信大部分人對於呢四個字都已經有既定嘅印象,換言之女性主義已經變成一個標籤。
只要我講一句「我係女性主義者」,大家就會「哦~~」,然後用你對呢個標籤嘅印象去定義我,而你係唔需要親身認識我、同我交流過,甚至唔需要睇過我寫嘅任何嘢,我喺你心目中已經成為一個〔形容詞A〕同〔形容詞B〕甚至〔形容詞C〕嘅人。

而問題就係,人人對於女性主義嘅理解都唔同,即使女性主義者之間都有唔同嘅主張,更何況整個社會嘅人。
一百個人對女性主義有一百個唔同嘅印象,包括我自己,如果我好簡單咁講一句「我係女性主義者」,我就有一百個唔同嘅形象,而且好大機會都同真實嘅我無關。

即使我唔計較女性主義個名偏頗,睇返佢個餡係主張性別平等嘅。但無可否認有害群之馬真係以女權嘅名義爭取特權,而且講緊嗰啲馬嘅數量已經多到可以另起山頭,著書立說整套「新.女性主義」出嚟㗎喇。

坦白講,今時今日女權個朵已經好臭,換言之,好唔入屋。而我眼見嘅來來去去都係同一班人喺度圍爐,用啲外人聽落好高深嘅學術名詞交換諗法,抨擊資本主義物化女性正正中咗男性凝視嘅圈套,為實踐女性嘅主體性及身份認同,改以客體化男性將陰性著迷變成新趨勢以對抗父權壓迫文化⋯⋯似乎圍圍下爐就可以燒曬啲春袋象徵,達成解放女性嘅同時解放男性嘅願景。

既然要推動某種主張,就要推廣去啲唔認識,甚至唔認同呢個主張嘅人,咁梗係用啲佢哋聽得明又聽得入耳嘅方法啦。
「要為女權正名/去污名化」?既然目標係實現性別平權,用唔用「女性主義」嘅名義其實唔係必然。

而我覺得個名係重要嘅,除咗因為女權個朵臭咗之外,亦好似上次所講,個名能唔能夠客觀地反映其主張嘅本質,其實都好影響推廣成效。

 

好嗱,講到尾,係唔係要自稱「XX主義者」先等於支持嗰個主張呢?

例如我需唔需要自稱「種族平等主義者」,先等於我支持世界大同;
需唔需要自稱「性別平等主義者」,先等於我支持多元成家;
需唔需要自稱「佛系戀愛主義者」,先等於不主動、不抗拒同不負責任;
需唔需要自稱「去標籤主義者」,先代表我唔想畀標籤定義自己呢?

當我哋拋棄「」入面呢啲標籤,唔通就會由一個立體嘅人變成一具空洞嘅軀體咩——
標籤只係方便世人好快咁樣定義一個唔識嘅人咋。

再講,有幾多自稱「XX主義者」嘅人真係對個XX主義有好透徹嘅認識,包括一班「女性主義者」?
我冇,所以我唔敢輕易為自己嘅價值觀歸類,亦唔需要呢啲流行標籤所帶嚟嘅光環。

另,「文青」係另一個好臭嘅標籤,今時今日文青已經變成一種生活風格同態度,同興趣冇直接關係,同能力更加無關。
我唔鍾意小確幸,唔睇村上春樹,冇資格做文青,bye。

 

 

作者:一百八十呎

一百八十呎
既然有人表演瞓劏房,全天候住劏房的都是行為藝術家。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「金融才俊」 by 金仔
    金融才俊當中,還有部分是專業「食客」。朋友S在公關公司工作,因為業務關係,經常需要在各大酒店安排一些午餐商務飯局。這些飯局都是Byinvitation的,每位平均一千元一個setmenu,但不說不知,這些飯局往往吸引一些在中環金鐘上班的才俊…
  • 【真。攬炒】楊岳橋笑住講前線食催淚彈,懶理義士死活 by 左膠正垃圾
    楊岳橋曾在商業電台的節目中,倡議「先搞政治,暫緩大搜捕」。及後,他在面書面上澄清只是口快說錯話。 但你看看這次的聽證會,一次一次,看來他內心一句,就是懶理義士死活。…
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 亂臣賊子
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 【認真答】不中出如何令同居女友懷孕? by 白木乩
    睇到呢啲POST,再碌下COMMENT,雖然網友們都發揮創意極盡挖苦之能事,但就算撇除「搵隔離屋幫你中出」、「帽事嘅」、「讓老夫出手」呢啲選項之外,都其實真係有可能嘅。…
  • 誰怕攬炒? by 健吾
    香港人,有一種好奇怪的性格特質:老闆情結。他們沒有權力,卻很愛用「老闆」的思維去想事情。用左膠的說法,好聽一點,叫換位思考。難聽一點,就叫「皇帝唔急太監急」。你看看?有時事評論界的前輩認為,「睇完民意的所謂逆轉,見到咁多人咁堅定地反送中,反…
  • 敏華冰廳一個品牌,兩種品質?——旺角朗豪坊與荃灣荃錦中心的天堂與地獄 by 白木乩
    過度擴張,搞唔掂QC,然後名大於實,發生太多了,今次好明顯,個廚房都未訓練好,就要推佢上戰場。室溫扒都拿出來奉客,不如改名做大鳩鑊啦?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 179298
Date: 2018-04-20 04:56:32
Generated at: 2019-08-19 02:25:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/04/20/179298/女性主義,由個名開始就唔係平權,而係特權