女性主義,由個名開始就唔係平權,而係特權

 

 

近排女性主義又引起咗啲討論,我就乘機講兩句。

我一直都唔明「女性主義」呢個名點解係代表平等。
當爭取種族平權嘅時候,我哋唔會因為黑人處於劣勢就高呼「黑人主義」㗎嘛,因為咁樣似乎係代表主張黑人比其他種族優越,暗示以另一個霸權取代現有嘅霸權嘛;
當爭取性傾向平權嘅時候,都唔會高呼「同性戀主義」㗎嘛,同樣係分化,同原本平等嘅理念背道而馳;
咁點解爭取性別平權嘅時候,「女性主義」就變成性別平等主義呢?

根本由個名開始就唔係平權,而係特權。

 

女性主義喺第一世界發展到今時今日,我相信大部分人對於呢四個字都已經有既定嘅印象,換言之女性主義已經變成一個標籤。
只要我講一句「我係女性主義者」,大家就會「哦~~」,然後用你對呢個標籤嘅印象去定義我,而你係唔需要親身認識我、同我交流過,甚至唔需要睇過我寫嘅任何嘢,我喺你心目中已經成為一個〔形容詞A〕同〔形容詞B〕甚至〔形容詞C〕嘅人。

而問題就係,人人對於女性主義嘅理解都唔同,即使女性主義者之間都有唔同嘅主張,更何況整個社會嘅人。
一百個人對女性主義有一百個唔同嘅印象,包括我自己,如果我好簡單咁講一句「我係女性主義者」,我就有一百個唔同嘅形象,而且好大機會都同真實嘅我無關。

即使我唔計較女性主義個名偏頗,睇返佢個餡係主張性別平等嘅。但無可否認有害群之馬真係以女權嘅名義爭取特權,而且講緊嗰啲馬嘅數量已經多到可以另起山頭,著書立說整套「新.女性主義」出嚟㗎喇。

坦白講,今時今日女權個朵已經好臭,換言之,好唔入屋。而我眼見嘅來來去去都係同一班人喺度圍爐,用啲外人聽落好高深嘅學術名詞交換諗法,抨擊資本主義物化女性正正中咗男性凝視嘅圈套,為實踐女性嘅主體性及身份認同,改以客體化男性將陰性著迷變成新趨勢以對抗父權壓迫文化⋯⋯似乎圍圍下爐就可以燒曬啲春袋象徵,達成解放女性嘅同時解放男性嘅願景。

既然要推動某種主張,就要推廣去啲唔認識,甚至唔認同呢個主張嘅人,咁梗係用啲佢哋聽得明又聽得入耳嘅方法啦。
「要為女權正名/去污名化」?既然目標係實現性別平權,用唔用「女性主義」嘅名義其實唔係必然。

而我覺得個名係重要嘅,除咗因為女權個朵臭咗之外,亦好似上次所講,個名能唔能夠客觀地反映其主張嘅本質,其實都好影響推廣成效。

 

好嗱,講到尾,係唔係要自稱「XX主義者」先等於支持嗰個主張呢?

例如我需唔需要自稱「種族平等主義者」,先等於我支持世界大同;
需唔需要自稱「性別平等主義者」,先等於我支持多元成家;
需唔需要自稱「佛系戀愛主義者」,先等於不主動、不抗拒同不負責任;
需唔需要自稱「去標籤主義者」,先代表我唔想畀標籤定義自己呢?

當我哋拋棄「」入面呢啲標籤,唔通就會由一個立體嘅人變成一具空洞嘅軀體咩——
標籤只係方便世人好快咁樣定義一個唔識嘅人咋。

再講,有幾多自稱「XX主義者」嘅人真係對個XX主義有好透徹嘅認識,包括一班「女性主義者」?
我冇,所以我唔敢輕易為自己嘅價值觀歸類,亦唔需要呢啲流行標籤所帶嚟嘅光環。

另,「文青」係另一個好臭嘅標籤,今時今日文青已經變成一種生活風格同態度,同興趣冇直接關係,同能力更加無關。
我唔鍾意小確幸,唔睇村上春樹,冇資格做文青,bye。

 

 

作者:一百八十呎

一百八十呎
既然有人表演瞓劏房,全天候住劏房的都是行為藝術家。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 179298
Date: 2018-04-20 04:56:32
Generated at: 2019-12-16 04:58:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/04/20/179298/女性主義,由個名開始就唔係平權,而係特權