【神婆雜談】客人分享特集:超低手男性搭訕女仔開場白&手法

 

唔知在座各位朋友有無被人搭訕嘅經驗?我覺得「搭訕」呢樣嘢真係一門學問黎,喺街邊有人埋黎叫你「幫手填份問卷吖」呢一種唔計,我指嘅搭訕,係對方擺明有意圖地搵你 R 水吹(無論係想識你、定係想叫你買嘢都好啦),總之就係「無嘢搵嘢黎講」,務求同你打開話題。

不過,好多時人都係會高估自己嘅說話技巧,或者係低估一眾女士嘅智慧的;今日我就同大家分享一啲都幾令人白目嘅搭訕手法或者開場白,當中有啲係我個人經歷,有啲就係客人同我開心 Share 的,聽聽埋埋,不如寫出黎分享,作為大家茶餘飯後嘅笑料又何妨。

 

(1)明知故問篇

舉個例子。Macy 擺咗張去食 Lady M 期間限定蛋糕嘅相上 Facebook,仲要 Hashtag #LadyM 咁樣,真係應該除咗盲嘅都絕對知佢食緊 Lady M 架啦。所謂明知故問,就係個男仔……姑且叫佢做阿明,阿明為咗同 Macy 搭話,想留言又唔知講咩,於是佢留咗一句「Lady M 蛋糕?」嘅留言諗住實無死啦。

係呀,實無死架,不過 Macy 會唔知比咩反應你好,其他網友見到都會心諗做乜勁咁樣。假設你明知 Macy 食緊蛋糕架啦,咪留一句「喂我都想食呢隻味!!」之類,咁咪開到話題囉。做乜要明知故問啫?

 

(2)扮哂專家篇

如果你覺得「明知故問」已經夠難頂,我諗大部份女性會更加討厭「扮哂專家」嘅搭訕手法。

同樣地用返面「Macy 食蛋糕」嘅例子,當大家都係比下心心、哈哈或者留言「#肥」「無份」「好似好好味」呢種基本網路溝通嘅時候,有時會有啲男性想突出自己,於是會無啦啦喺人地張相下面留幾行字嘅留言,例如係「千層蛋糕嘅基本材料其實係乜乜,整法其實係乜物,我整過唔難整,差唔多味。」咁樣。

對唔住呀,人地唔係想聽呢啲呀,人地唔會因此覺得你識整蛋糕係暖男黎架,除非人地本身對你有好感架咋!如果你只係想識人、想混熟,一黎就認叻扮專家,根據我個客阿 Macy 嘅講法,你只會落得「呢啲做朋友都無望呀!佢即係話自己勁過人地間蛋糕店呀?」咁嘅下場架咋!

 

(3)瓊瑤上身無限 FF 篇

講咗兩個網上嘅分享,我黎分享一個親身喺街經歷嘅。話說某年平安夜,約咗中學姐妹食飯,我喺 Sogo 後面等緊朋友嘅時候,無啦啦有個 Gel 頭 Gel 到硬到、我離遠都聞到佢啲髮膠味嘅男仔行埋黎。

「小姐,我望咗你好耐,有無人同你講過,你著到成身黑色咁,好有性格,好有賽車手嘅味道?」

正當我準備反白眼再行開嘅時候,佢繼續講,「你唔好介意呀,我只係覺得香港好少咁有個性嘅女仔,會著到全身黑色咁,同我真係好夾,我覺得我地有緣份。」

一,老娘我嗰期食肥咗,加上見姐妹求其著,先會著哂啲黑衫黑褲,一陣食多咗都無咁覺;二,我環觀企喺我附近嘅男男女女,冬天嘅銅鑼灣街頭,淨係企我隔離個妹豬都一樣係黑衫黑褲,仲幾靚女添。

我忍唔住笑出聲,「Sorry 你認錯人。」

「你唔信緣份?你唔覺得未開始認識就放棄一個機會好可惜咩?」

 

嗱,以上呢件真人真事,到今日仲係我班姐妹群入面嘅出色笑話,當然,大街大巷搭訕,我必須佩服佢勇氣可嘉,但自信過了頭便是柒了。

講咗咁耐,無非都係想奉勸各位男士,真係傾到計嘅,其實你係唔需要諗藉口搭訕的,特別喺香港呢個大家對陌生人好多時都心存警戒嘅社會,開錯咗個頭,你就真係回不去了。

我聽過嘅奇怪搭訕方式,當然仲有好多,不過今次就寫住咁多先;下次邊位靚女客黎搵我時,我都歡迎你繼續同我分享趣事架~

 

【塔羅牌個案分享】

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。