【神婆雜談】科技先進,而家睇 BL 小說會有六舊腹肌彈出黎(羞)

 

講起 BL 小說,熟行嘅朋友(?)腦海入面應該會彈出好多日本台灣嘅作家名;講起電子書,大家可能亦只會覺得係「拎住部 Device 白底黑字冷冰冰咁睇書」咁嘅感覺。

首先,大部分 BL 作品,都係女性執筆,當中充滿住女性對愛情或者浪漫嘅想像,簡單黎講係可以滿足到腐女無限 FF 同埋發萌嘅慾望(Yes 係慾望!),但睇得多 BL 唔一定代表你對男同志嘅世界、同埋佢地真正嘅想法同掙扎、性慾嘅需求有所理解⋯⋯又或者咁講,明明地啦,但你知係假嘅。

而最近我喺電話 app「tbc」上面追緊嘅一套 BL 小說《BeLoved》,係貨真價實地以男人角度出發嘅男同志小說,你問我好無睇?劇情目前只係去到第二章,所以剛剛先開始掌握到啲故事背景同埋人際脈絡;但係,另一方面我會答你:我很受衝擊。

我一直無諗過電子書會咁多樣化,一直無諗過電子書會睇睇下有(假)電話打過黎;而當我喺架逼到爆嘅地鐵車廂入面睇緊《BeLoved》嘅時候,我無諗過,會見到六舊腹肌彈出黎,嚇到我面紅耳熱,一方面覺得自己真係窺探緊一個「真正的男同志世界」,一方面好想問作者一句「喂到底小說入面用嘅圖片係咪你私人珍藏?有無更多比我同啲基基朋友分享?」,一方面,我馬上叫我一啲身處海外嘅男同志朋友,快啲 Download 個 app 黎睇呢本書。

「不得了。」我啲基基朋友十分鐘後馬上反應,「睇到好熱。」

我掩面,我莞爾,雖然我未至於睇到「好熱」,但係,作為一個淨係睇開日本超少女系 BL 小說漫畫嘅腐女,而家面對呢本有血有肉有聲有圖嘅 BL 電子書,我好似劉姥姥入大觀園咁,既驚且奇,日日 Check 住故事幾時更新。

老老實實,我一路寫呢篇文,一度好想 Cap 圖出黎比大家睇,到底個故事嘅安排有幾震撼,不過咁樣,又好似令未睇故事嘅朋友無咗份驚喜……所以,算。

但係,信我,我自問睇咗咁多年 BL 都應該身經百戰(喂),不過,呢個故事居然仲令我嚇一跳,所以忍唔住寫文介紹比大家。

個 app,叫「tbc」。
本書,叫《BeLoved》。

返工返到悶悶地係咪?定係臨瞓覺得空虛寂寞凍?下載黎睇下,睇下你會唔會同我一樣,喺同一樣嘅位置感到驚奇(笑)

 

(編按:下載apps 就去呢度啦~)

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。