【塔羅個案】個客分手兩個月後,驚覺男友小三已懷孕半年

文教 / 最新文章綜覽

 

Susan 黎搵過我幾次,每次都係問工作、投資方面嘅問題,至於感情方面,佢曾經笑笑口咁同我講,「我同男朋友同居,生活好穩定,所以我好信任佢架。」

好多未黎過搵我嘅朋友,可能覺得對我黎講,「梗係個客問得越多越好啦!」,其實答案是 No 的,一來我習慣會幫客人問一條最「精簡而直接」嘅問題(因為時間有限 orz),二來,當客人抱著疑問黎搵我,我嘅目的就係要幫你解決呢啲疑問架啦!如果我比你亂咁問、問到個人亂哂、甚至根本唔記得自己問過啲乜咁,咁又何必呢~

咁 Susan 既然話自己感情上唔需要問,我當然為佢開心,點知開心唔夠一陣,當我隔一排再見 Susan 嘅時候,佢已經同男朋友分咗手了。

我有少少愕然,因為 Susan 表情好平靜,不慍不火;但同時我亦清楚記得,佢以前講起男朋友時,臉上滿滿都是信心和溫柔。

「簡單黎講,佢出軌、佢偷食、佢出面有第二個。」Susan 一路食住買上黎同我分享嘅蛋糕,一路將自己呢幾個月經歷嘅事講比我聽,語氣平靜到好似事不關己咁。

「嗯……佢係一時意亂情迷,定係已經有穩定發展對象?」我小心翼翼地問,因為我唔知道 Susan 係「真係無嘢」定係「故作平靜」。

不過,當我聽完 Susan 嘅故事之後,我苦笑,唔怪得佢已經唔識嬲、唔識喊,因為件事都真係幾荒謬。唔知大家有無試過經歷一啲事情,荒謬到了一個點,或者除咗冷笑,就真係唔識比其他反應了。

Susan 半年前同男朋友同居,間屋係 Susan 屋企人本來放租的,後來用一個廉宜嘅價錢租比 Susan 同男朋友,諗住幫輕下年輕人經濟負擔;不過,Susan 份工係輪班制的,有時夜晚唔會喺屋企瞓,基本上只有星期六日,先會係喺屋企對住男朋友。

而呢位男士,原本喺一間中小企業工作,不過因為公司比人收購,內部重組,男朋友覺得新職位好廢,於是辭咗職無做,但又怕比女朋友睇唔起,於是就扮自己有返工,但係其實就成日去咗啲 Cafe 度坐同打機渡日。

因為悶,又未搵到工,呢位男士經由交友 app 識咗個女仔,原本人地係 PTGF,點知一玩就上癮,仲搞大埋對方個肚。

男士同 Susan 喺兩個月前講分手,原因係「同居之後覺得大家唔夾」,Susan 當時死求爛求,甚至同公司講話肯減人工轉去一個唔駛輪班嘅部門,諗住陪返多啲另一半。當然,男士拍拍屎忽就走咗,頭也不回,Susan 原本好擔心對方,「佢同屋企關係唔好,佢一走,我唔知佢可以住邊。」

「當然,我後來先知我擔心都多餘,佢去咗同個新女一齊住。」Susan 嘆咗一口氣,「我之所以會知,係因為個女仔打比我,佢話佢已經有咗 BB,6 個月架啦,叫我千祈唔好搞咁多嘢、諗住搶返個男朋友。」

「你乜都無做,佢做咩話你想搶返個男朋友?」我好驚訝之餘,仲有少少嬲。

「個男人喺人地面前充大頭鬼,到而家無錢,佢居然老屈係我生活唔掂,要佢接濟,搞到佢無錢。」Susan 講到呢度自己都笑咗出聲,「你明唔明,件事發展到呢一步,我真係唔嬲,我嬲唔落,亦無必要嬲,因為件事真係太核突了。」

我嘆咗一口氣。呢種故事發展,其實我都聽過好多次類似嘅個案,但係每聽一次,我都係不禁嘆氣,然後個心問一句「呢個世界發生咩事」。

Susan 算冷靜算 Tough,佢黎搵我,並唔係問感情事,而係幫屋企人問投資方向而已,「事已至此,仲花錢問佢嘅問題咩!我黎問下而家住緊個單位,繼續放租好定係賣好架咋!」

啱呀。對於唔珍惜自己嘅人,花幾多錢問問題,佢都唔會珍惜返你的;抽身是難,但沉淪更痛,慶幸見到 Susan 及早清醒,在此希望你生活過得更好:)

 

【塔羅牌個案分享】

後生女教友畀已婚傳教士搞大個肚唔認數
「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」
你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?
名校老師婚外情的故事
四年入面,我睇住個客拍拖、結婚再離婚。
中環高薪厚職女強人求愛篇:我一覽眾山小,但係⋯⋯
有種客人的確可以活得 Single and Fabulous
女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題?

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。