【真人真事】條件唔錯但十年冇拖拍(一)——二十五歲眉清目秀身材豐滿性格爽朗,A0?

 

(圖文不符)

 

你地有冇女性朋友係「奇女」?即係條件唔錯,但一直冇仔溝,十分出奇嘅女性。我身邊有一位奇女,佢去完我嘅party,我開始明白奇女冇拖拍嘅原因。

一年前,我打街波識咗Ada。Ada今年二十五歲,任職ACO。佢嘅外表清秀,身材豐滿,可以話係中上。同時,佢嘅性格爽朗,好傾得計。就咁睇,Ada一定有拖拍啦?我勢估唔到,佢單身咗十一年啦。

「唉,上次so-called拍拖已經係中二啦,」打完波,Ada同我坐喺球場傾計:「估唔到咁就單身到而家。」

「你讀書嗰陣冇機會咩?」Ada喺樹仁讀英文,都叫有啲仔掛?

「屌咩,樹仁太細啦, soc同hall都冇咩好玩,英文又少仔!仲有呀,啲姣婆好狼死㗎,我又冇佢地咁姣喎,點爭呀!」

「咁你又打波又去蒲,點都有人追下掛?」

「有呀,一係阿叔,一係柒㗎囉,屌咁不如唔撚好拍⋯⋯」

「咁又sad咗啲,我下個月有個party,你都嚟呀!」就係咁,我決心協助Ada出pool。

翌月,Ada同咗朋友Polly嚟咗我個party,Polly係幼稚園老師,外表正常,不過有少少肥。講返Ada,佢今日冇著到波衫,換上一身斯文衣服,加上少少淡妝,真係正㗎。成晚我都有留意住佢,佢同咗唔少男士傾計,似乎情況唔錯,我都暗暗高興。

Party完咗,我捉住Ada問:「喂,點呀,今晚有冇同人交換contact?」

「唉,得一個咋。Polly有五、六個呀。」Ada有啲灰心。

「吓?估唔到喎,咁問你拎contact嗰個係咪Gary?」我見Gary同Ada傾咗好耐,就問多兩句。

「我都想呀!但唔係,係Sam問我拎。」Sam係嗰種見女就拎電話嘅人,同佢交換contact的確冇咩值得開心⋯⋯

「唔好灰心住,你返屋企先,我再搵你!」我送Ada出去,再衝返去留低Gary。

「喂Gary,有嘢想請教下。」我請咗Gary去飲嘢,問下佢諗法。

「唔敢當,不過你問到,我一定答嘅。」Gary真好。

「我見你今晚同Ada傾得幾開心喎,你覺得佢點?」

「呃,我鍾意Polly多啲,哈哈!」吓!竟然!其實論外表,Polly真係比Ada遜色,佢有成五、六個contact我已經奇怪,估唔到Gary都咁講。

「點解呢?老實講,我覺得Ada靚女啲喎,哈哈。」

「呢個係真嘅。不過,佢有少少八婆囉,哈哈。」原來,Ada的確好傾得計,但佢同人地傾唔夠十句,就講起工作嘅是非,罵其他女同事係八婆,令人唔想傾落去。而且,因為佢太想表現自己,有時會爭住嚟講,又係咁加粗口喎,人地只可以聽佢blablabla。

「相反,Polly會分享下幼稚園嘅好笑嘢,又會聽下我講嘢,感覺幾nice。佢唔靚,不過同佢相處舒服好多,哈哈。」

噢,我明白了。有時唔係talkative就得,說話嘅內容同多少都好重要。男女喺party第一次見面,本來係開心嘅。如果識咗冇耐,就講一啲負面嘅事,會令大家都唔開心,好尷尬。同時,每個人都想展現自己好嘅一面,想有人留意佢。如果自己爭晒嚟講,對方冇機會分享下,就會感到沒趣。所以,傾計時要表現自己,同時要做一個聆聽者,令對方感到受尊重。適當時,可以問一兩句,俾位佢地分享威水史,讚下佢地,或者會加分。我相信,大部分人都鍾意有人欣賞嘅。

之後,我同返Ada賽後檢討,希望佢下次可以做得更好!

 

【真人真事】條件唔錯但十年冇拖拍

(一)二十五歲眉清目秀身材豐滿性格爽朗,A0?

(二)——你ig 日日放負?

(三)——不如你試下貼波?係打波

 

關於作者:霏子

霏子
Fayly .Party Host .不務正業、自甘墮落 .香港大學主修文學及文化研究

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。