【塔羅個案】港女旅行完即刻被人飛,原因震驚了七百萬人!

文教 / 最新文章綜覽

 

Daniel 係一個好仔。佢畢業後,一直忙於工作,去到近年先開始思考男女關係嘅事情;咁佢嘅交友圈子唔算闊,隨住舊同學聚會多咗,佢同一個女同學互生好感,開始拍拖。

聽到呢度,好正路係咪?係咪覺得比我個 Content Farm 一樣嘅題目呃咗入黎?

乖,你睇埋先。

咁話說喺佢地拍拖就黎過 Probation…我意思係三個月嘅時候,Daniel 生日,個女仔就提議不如去台北快閃旅行,當彼此抖個氣又好、試下同居生活 For 4 days 都好……Daniel 處男出征,即使本來對台北其實興趣唔大,但係女朋友拍哂心口話「我提出嘅旅行,所有野我 Plan 哂!」咁樣充滿誠意,Daniel 就覺得,好吖,唔緊要吖,當去食下野都好,陪下女朋友都好。

Daniel 份工唔算好高人工,但勝在理財有道,算略有積蓄;相反女朋友做野就比較 Jumpy,畢業之後好似無一份工做得長過半年,所以荷包就比較緊拙。Daniel 建議「不如住得平啲,機票揀廉航就算啦」,原意都係唔想女友太破費。

「去旅行就唔好咁寒酸啦?」女友嘖咗一聲,「明唔明咩叫應駛得駛呀?」

Daniel 一呆,個心有少少想講一句「我頂你,你有咁大個頭咩?」,但係佢呢句說話淨係同咗我講啫,當時佢答佢女友當然就順攤得多,「咁…妳話事啦。」

不過旅程尚未開始,Daniel 已經躁底。朝早 11 點機,女朋友夠膽死 9 點半都未到機場,仲賴 Daniel「如果你有車咪好囉」咁樣唔黎接佢;好彩當日有團大陸人麻麻煩煩,搞到 Boarding Time Delay,件事先叫無咁樣衰。

好啦,喺飛機上面女朋友明明要坐窗口位,但又每隔 20 分鐘就要行出去拎一拎行李,搞到走廊位個哥哥仔西面西到太平洋……Daniel 雖然覺得超級唔好意思,都唯有算數,唔通旅程未開始就得罪女朋友搞到攞苦黎辛咩?

到左台北,諗住 Check in,先發現女朋友唱少咗台幣,女朋友話「驚咩啫,有信用卡」,Daniel 又不禁皺一皺眉,咁去得台北一定想食啲小店攤檔,Daniel 心諗就算有信用卡都未必一卡通行,同埋一開始講好咗每人唱幾多錢,點解去到最尾女朋友咩都當耳邊風?

Daniel 腦海冒起一句:去旅行果然係了解一個人最好嘅方法。

開始旅程,去搵野食,點知去到間舖,先發現人地當日例休;由於呢間餐廳都需要佢地轉幾程車先黎到,去到發現無開,女朋友即刻發脾氣。

「點解會無開架?你無 Check 架咩?」
「你話你 Plan,啲行程你都無 Send 過比我睇,我又點知咁多呢?」Daniel 躁躁地,上網搵間餐廳資料,就算未入餐廳 Facebook,Google 都已經大大隻字寫住「星期幾休市」嘅資料。如果女朋友有用對眼去睇嘢,真係無理由會見唔到啲營業時間資料。

聽到 Daniel 咁講,女朋友好嬲,「去旅行你唔駛負責任嘅?係因為你咩都唔理我先要臨急臨忙 Plan 咋,平時做野得你忙呀?我都忙架!」
「喂明明係你話……」係你話比驚喜我,叫我唔好 Plan 唔好理,交比你決定……Daniel 深呼吸,都費時再講落去。

第二日,係 Daniel 正日生日。原本 Daniel 以為自己生日啦,尋晚應該同女朋友好 Sweet 咁過啦,不過日頭嗌完交之後,真係鬼有心情咩,結果成晚喺度覆朋友的 Birthday Message,早早就瞓咗。

生日出去有咩做?Daniel 經歷首天一役,都已不敢心存厚望,結果女朋友所謂安排好嘅行程,係去買衫,藥妝,西門町買一啲香港誠品都有得賣嘅野。

Daniel 望住我,「神婆,我喺旅行當中第一次明白咩叫放空。」

我笑到收唔到聲。

結果當晚點呢?女朋友今次好叻女,訂咗間靚靚餐廳食飯,但去到現場,女朋友同接待個姐姐講「三位」嘅時候,Daniel 好驚訝。

「三位?」
「我有個好朋友原來喺台灣做野呀,所以咪叫埋佢黎。」

Daniel 有少少嬲,先斬後奏都算,自己生日你唔問過我就叫個唔識嘅人黎,「仲要遲到差唔多半個鐘。」

呢位所謂好朋友,其實只係女朋友嘅舊同學,聽佢地傾計真係連「朋友」都稱唔上。「好耐無見呀~」「你靚咗好多~」「你幾時黎台灣架?」

……連幾時過黎台灣做野都唔知,好朋友喎。

Daniel 默不作聲地食完一餐飯,然後埋單時,兩條女望住佢。

「即係條八婆唔識我都想屈我請食飯。」Daniel 苦笑,「我請又有咩所謂?但係成餐飯佢同我講咗兩句野都無。」

「咩都彈,咩都唔好,去台灣要食港式茶餐廳,行程完全無諗過我鍾意啲咩,連生日快樂都係返到酒店先醒起未同我講。」Daniel 嘆氣,「日日西口西方面,公眾場所大大聲講野,用廣東話話啲台灣人唔文明,明明識講國語,去買野偏偏扮哂野講英文。」

「明明佢喺香港都唔係咁。」

是的,Daniel 去完呢個旅行之後,無幾耐就同女朋友分左手了。一次半次當自己唔好彩,但 Daniel 是以結婚為大前題去同女朋友交往的,「我想像唔到將來同佢生活會係點,不如都係唔好阻人發達,我放生佢,佢放生我,咩都好啦。」

Daniel 黎到問嘅問題,就係女朋友分手之後會唔會唔開心、過得唔好之類。我望住副牌,個女仔到而家都覺得係 Daniel 有問題唔體貼唔諒解唔包容下略五百字,我點點頭,望住 Daniel。

「放心,佢會過得好好,你分手分得啱呀。」

根本就唔夾,點行落去先?

 

【塔羅牌個案分享】

後生女教友畀已婚傳教士搞大個肚唔認數
「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」
你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?
名校老師婚外情的故事
四年入面,我睇住個客拍拖、結婚再離婚。
中環高薪厚職女強人求愛篇:我一覽眾山小,但係⋯⋯
女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題?
中女不諱言「我有 SP,但我唔會同我老公離婚」

 

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】「我知道怎樣讓那些女人高潮,我每一次都成功。」 by 阿痞
    阿旦講到一半,也許發現我面無表情,也沒怎麼參與對話(應該是參與不了),突然笑了一聲,吐了一口煙,一臉意味深長地盯著我道﹕「你好冷靜,真是個成熟的女生。我喜歡女生成熟。」雞皮……疙瘩……掉一地………
  • 【塔羅個案】年輕女性客戶努力儲錢,只希望將來間屋買大啲比男朋友擺Gundam by 神婆
    Cherry 由大學畢業後就開始搵我問工作方向,到而家不知不覺第五年了。出野做野無幾耐,佢經朋友介紹認識一個宅宅地嘅男朋友,兩人皆從事金融行業,人工尚算不錯,加上理財有道及各種原因,兩人加起來略有積蓄,近日男友暗示有結婚之意。…
  • 【跳樓啦】唔小心講多左 LEGO跳樓機今年殺到?! by 阿九
    LEGO 過山車熱潮都仲未減退,大家都仲諗緊點安置佢嘅情況下,喺德國嘅 LEGO 銷售網站 Brickmerg […]…
  • 香港人,返工返到傻L左 by 哈姆太狼
    話說呀輝是應屆畢業生,正在一間剛正名的大學裡面做辦公室助理。至於在前文提到他準時下班需要向上司提交合理理由,這不是我編的,而是真人真事。呀輝的工作合約是朝九晚五,但每天都要加班到七點才能下班,最重要的是加班還沒錢。「Quit左佢啦!伏工。」…
  • 女朋友話我當佢係洩欲工具 by 哈姆太狼
    最近女朋友拒絕行房,令我百思不得其解。明明思前想後也沒有得罪這位主子的地方,難道是.....「黎m呀?」我摟著她。以我的經驗,只要我抱她抱得緊緊的,總能大事化小,小事化無。「吓⋯⋯冇呀。」「咁做咩唔想呀?」「唔想咪唔想囉⋯⋯」她把頭撇到了一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。