誰人用抖音,絕交

 

假如閣下告訴我:你喜歡玩《抖音》App,我會跟你絕交,立此存照,這是你品味、政治智慧、常識的問題。

終囯製造的app經常不小心留有後門保安漏洞兼經常盜竊個人資料是常識吧,這個所謂《抖音》既要你以社交帳戶登入,又會拍低用家傻兮兮載歌載舞那個自high樣子,以上算式已經等於把閣下尊容連結社交網絡個人資料全部交給背後big brother,人家正在廣泛應用閉路電視+人臉辨識+生涯評分呢,閣下為了一時貪玩卻把重要個人資料全交給一個肆意侵犯人權劣績斑斑的面流氓國家,誰都應該明白這件事有幾嚴重。

更重要的是:《抖音》由介面歌曲到表達方式都是非一般的柒,柒不可耐,柒不思議。

那些終國Style電子音樂配普通話鳩叫,一聽到這些音樂垃圾就令人有畫面:我彷彿置身廣西南寧某洗腳店,看着一堆醜樣過如花的袒胸露臂肥腫難分女性生物在騷首弄姿,一股柒味經由螢光幕到聽覺變嗅覺味覺毫無抵抗餘地攻入我五臟六腑第七感,那份難受就似咖哩味大便配大便味咖哩當晚餐,兼且由董建華梁振英林鄭月娥與你同檯食飯,簡直把雞年開年飯都吐出來。

古語有云:柒到盡頭便是型,我想說柒到《抖音》咁樣真係沒有盡頭何來型,我為了了解什麼是《抖音》,刻意找了幾個例子看看,我對這決定非常後悔 —- 看到那些傻人發現案猶如發羊吊和胃抽筋般肉麻當有趣,我馬上懷疑我的耳朵流產了。

正所謂劣幣驅逐良幣,誰人用又賊又柒的《抖音》還要在社交網絡告訴我,那我只好大義滅友,為自己做不到「無友不如己者」而亡羊補牢。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 【塔羅個案】女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題? by 神婆
    好多客人同Annie一樣,廿歲尾三十頭咁樣,有份不過不失嘅工作,有幾個真心相交嘅姐妹,耐唔耐去下旅行,過住平凡踏實嘅生活。你問Annie開唔開心?又無話唔開心嘅,朋友我有呀,份工麻麻地、但又唔算好差,但係,隨住年紀漸長,身邊啲姐妹開始結婚啦…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 181380
Date: 2018-06-11 00:10:56
Generated at: 2019-07-21 07:08:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/06/11/181380/誰人用抖音,絕交