無諗過會有人打來人事部講:「我都唔駛返工,我無做野好耐啦……」

(圖文不符)

 

話說聽聽下小飛機場嘅《邊一個發明了返工》,諗返起上個禮拜某日晏就趕緊返 Report 途中接左一個女士電話……

女士:「請問你地係咪小蕃茄公司人事部?」

小編:「係,請問有咩幫到你?」

女士:「你哋係咪請緊侍應?」

小編:「係……」

飲食業人手長期短缺,入行嘅年輕人數唔多,所以可以話長期都係請緊人。正當小編以為對方對職位有興趣嘅時候……

女士:「唔係我自己想申請,我都唔駛返工,我無做野好耐啦……」

唔……噢!原來你就係小編之前喺 14 個禮拜前提過嘅,嗰 134 萬人嘅其中一個……(咁都搵到幾多個禮拜之前講過嘅野,原來小編都幾勁 XD)不過咁,你唔駛返工姐,但係小編依家仲係返緊工!可唔可以唔好提起人哋嘅傷心事……

女士繼續講:「其實我係幫人問嘅,我成日都幫襯開你哋,見你哋啲同事嘅質素真係麻麻地,乜依家真係咁難請啲好嘅侍應咩?咁岩我去開有間 Fine Dining 餐廳,識到有個侍應真係好好,服務好細心,咪想介紹俾你哋囉。」

可能小編嘅公司無人哋去開嗰間 Fine Dining 餐廳咁高檔,服務咪無人哋咁好囉……

小編:「多謝你嘅意見,如果你想介紹其他人應徵,麻煩你叫佢將履歷 Send 去我哋公司嘅 Email 到,Email Address 係 [email protected]。」

女士疑問 Mode:「乜原來要咁麻煩架?我仲以為打個電話黎同你哋講下就可以安排面個試添……不過我其實都唔知人哋係咪想轉工,等我下次問下先。」

係啦,你問左人先啦,人哋做得好地地,可能唔想轉工呢。同埋如果真係對小編公司嘅職位有興趣,都咁大個人啦,不如自己親自打電話黎問……

話說,到底係邊隻皮蛋發明左返工哩樣野?而點解有人又唔駛返工?聽日又返工啦……

 

【職場膠事】

 

作者:HR 扮工週記

HR 扮工週記
HEA 到核爆、哩埋係枱底畫下圈圈直至 2046 退休既 HR,同大家分享一下每一日 HR 平淡既生活。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 181681
Date: 2018-06-19 05:58:59
Generated at: 2019-12-16 04:30:25
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/06/19/181681/無諗過會有人打來人事部講:「我都唔駛返工,我