如果我有個阿哥就好喇. . . . . .

 

最近入戲院睇咗套泰國片《大佬可以退貨嗎?》係講個妹讀書做嘢都好叻,阿哥就一事無成,形成極大對比,阿哥唯一做到嘅就趕走晒阿妹啲男朋友,當中有笑有淚我唔劇透太多。明明我係獨女,無兄弟姊妹,從來都無機會感受兄妹情係點,但係仍然比套戲感動到,有兩幕都忍唔住喊咗出嚟,可能係因為我本身都好容易睇戲睇到喊啦。

其實我由細到大都好想有個阿哥,細個可以陪我玩,有事又會幫我出頭,會保護我,當然,想像都係美好,聽朋友講通常啲阿哥都係大食懶,要阿妹做阿四。獨身仔女係永遠都唔會體會到嗰種血濃於水嘅感覺係點,兄弟姊妹會鬧交,甚至打交,爭嘢玩,細嘅不憤要著舊衫,大嘅就會話阿爸阿媽偏心,但係我相信佢哋係唔會有無隔夜仇,好快就好返,大個咗有事亦一定會幫手。

可能因為我得一個人嘅關係,所以都好鍾意同朋友一齊玩,亦試過有所謂嘅契哥,但感覺當然好唔同,後嚟亦知道呢啲關係根本從來都唔單純。

「你就好啦,有個阿哥。」我說。
「一啲都唔好囉,佢成日都恰我㗎,點我夜晚落去買宵夜,又要我做晒啲家務,我就寧願好似你咁喇,無人同你爭,阿爸阿媽淨係錫晒你。」朋友阿花說。
「但係如果你有事,佢一定會同你一齊解決。」我說。
「咁都係嘅,我同佢都係口硬心軟。」阿花說。

Mike都有幾個兄弟姊妹,細個會搶薯片食,爭打機扯頭髮,而家大個咗關係仍然好好,相反,我細個啲零食係擺喺度無人食,可能搶嘅零食先會特別好食,機我都有得打,不過自己打真係好悶,除非有朋友嚟。吃不到的葡萄永遠是酸的,獨身嘅總會羨慕有兄弟姊妹嘅,反之亦然。

「第時如果可以,我諗生兩個會好啲,佢哋會無咁悶,大個咗又可以互相照應。」睇完戲我說。
「你唔係話怕痛怕麻煩怕無錢怕養唔起唔想生嘅咩?」男友Mike說。
「我都係一時感觸講下啫,到時先算啦哈哈!」我說。

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
  • 【塔羅個案】個客話自己比鬼跟? by 神婆
    「同學你讀緊書?放緊暑假?有無打機睇世界盃呀?」「有呀,我場場都睇哂!」Michael 有少少激動,試過眼瞓頂唔順瞓著,所以我係咁食杯麵薯片可樂提神,肥咗幾磅。」…
  • 到底中國的外敵在想甚麼? by 蕭少滔
    太遠的不說,光從中古的宋朝說起。大家想想,即使所謂積弱成病的宋國,和遼國打了幾十年仗,其實雙方最後也是相安無事的。而遼國也好、金國也好,都好像吃得太肥太懶,宋國才忽發奇想,才有所謂聯金滅遼、後來又有聯蒙古滅金等等引火自焚的外交政策出台。而一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。