工程師返工放工、食好西、間中約下炮:「同運?冇參加過」

(圖文不符)

 

前幾日終審法院判入境處敗訴,喺外國已婚嘅在港同性戀者可以申請伴侶簽證帶佢地伴侶過嚟。前一日,有民調指香港支持同性婚姻嘅人首次過半。

突然間,喺香港十劃都未有一撇嘅同性婚姻似乎出現左曙光。其實,喺香港地做性小眾好難,反歧視法都冇,你好唔好彩其實就係純粹靠你身邊啲人係善良定仆街。

講起婚姻講起家庭,自然就會引起啲高貴嘅性/別撚出嚟唱反調,叫人開心還開心,但要冷靜反思係唔係真係要將同性戀者規範喺一個萬惡嘅父權主義產物——「家庭」之下。

大學時有次做project訪問一個成日用藥嘅工程師,我仲記得我嗰時係非常之咁睇佢唔起。據佢所講,佢嘅生活就係起身、返工、食好西、間中約下炮同人玩無套CF、得閑就買下機票去外國玩:柏林啲group orgy 好好玩、潑水節就一定要飛曼谷食仔仔,夜晚啲酒店多P 好刺激。「同運?冇參加過」、「搞咁多做咩吖?咪又係咩都唔得。」、「老左點啊?我冇諗過喎。是但啦,我依家唔玩,唔通我又老又殘個時會有人同我玩咩?」,佢話。嗰時我對眼前呢個人嘅墮落係難以置信,坦白講一句,係差左冇企起身打鳩佢「你條死基佬抵人睇你唔起,唔死都冇用」咁討厭佢。

我所接觸嘅例子係極端嘅,毫無疑問。憤怒過後,其實係咩因素令一個人可以咁撚垃圾咁冇意義地過活?睇返佢背景:樓一早買左幾層俾老豆老母,冇男友、事業唔會點升但又高人工又穩定,話係精英又唔係,但就唔係草根。基本上佢就係悶,冇目標,其實如果死神設計一個馬上風嘅死法俾佢玩埋今晚就立即死嘅話佢應該冇咩遺憾同牽掛,因為佢真係冇未來--唔係俾人睇死個種冇未來,係佢好明白到自己事業上大把人可以取代到佢、對父母嘅負責佢一早已經還清還淨,樓都送左幾層、愛情又唔會有咩未來結果。世界對佢個人嚟講就只有享樂、刺激同埋新鮮。

我地要接受社會上99.999%嘅人都係平凡人,唔會打算去爭取咩民主、推翻資本主義、結束父權、解決全球饑荒、消滅天花咁撚偉大,大家都係尋找一啲好平常嘅目標去存在同生活。但咁唔好彩,社會上就有一部分嘅人口事實上係被剝奪左成立家庭嘅權利。而事實上,喺香港有錢最精英個班嘅同性戀者一早就走左去外國結婚、領養、甚至係俾差唔多一百萬港紙去請代母生仔去延續佢地嘅人生目標。呢種事一直都存在,喺香港同性戀嘅世界之中,建立家庭同埋生兒育女係有錢人嘅權利,窮嘅燶嘅就只能夠繼續迷失,搵埋搵埋唔知做乜好,然後任何所謂「粉紅經濟」去宰割佢地。佢地唔使主動墮落,因為佢地一早就已經係負責搵錢然後使錢發泄嘅經濟機器。

冇左「父權產物——家庭」之後,原來人唔係自由左,反而就係迷失,因為空虛而俾資本主義剝奪徹底而失去尊嚴。呢篇文我唔係想笑啲性/別文青離地,而係想話俾大家聽,原來現實,就係咁樣。想像出嚟嘅自由,未必真實存在。

 

作者:亂臣賊子

亂臣賊子

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
  • 建造港鐵北環線何去何從? by 朱家健
    這龐大建造成本,日後或會因成本上漲和所衍生利益,或被以環評、原居民利益或其他理由以司法覆核等挑戰,令造價更進一步上調,而且,市民或無從知道那造價和升幅的明細,如果想這些資訊透明化,在獲得資訊時,市民又要具有一個角色和身份。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 【劣食慎入】Murphy’s Law 與法式焦糖燉蛋 by 圓碌碌
    前幾天,下班經過順道買了幾個回家 。四十五分鐘內趕到家裡,卻發現紙袋濕了,再打開盒子是前所未有、有點慘不忍睹的狀態。頭一遍,看見燉蛋上的焦糖都融化成糖水。這種慘況,我疑惑了。是職員「手勢」的問題還是天氣?那天,氣溫還是冷、潮濕也說不上,為什…
  • 加拿大多元文化 by 游麗絲
      很慶幸自己成長在中西文化滙集的昔日香港。 英文和中文,同樣是官方語言。除了廣東話的電視頻道,也有 […]…
  • 秋風起,姣姣地 by 柚希
    走到外頭,涼風颯颯吹來,令我酒醒了半分。啊啊啊我到底在幹甚麼,我這輩子從來沒這樣的主動過,也太沒矜持了吧。在我正為自己的衝動後悔著,Terence從酒店步出拖著我手。「!」我還沒搞清狀況。「其實我book左今晚呢到房。」「上去啦咁。」老娘豁…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 182416
Date: 2018-07-09 19:56:26
Generated at: 2021-01-24 12:38:40
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/07/09/182416/工程師返工放工、食好西、間中約下炮:「同運?