帶子雄狼

 

究竟這位爸爸有幾身心俱疲,才會緊抱着兒子在某商場公共座椅上失魂落魄地睡去?

他倆衣著平凡,笠記短褲,父子倆腳踏普通過普通的Adidas便服鞋,爸爸生怕自己體力精神萎靡不支睡去時,兒子會被誰擄去,他把年約六七歲的兒子緊抱入懷,兒子看來跟爸爸感情不錯,爸爸頹唐地睡去,兒子也在他爸懷中同眠。

這是一幅令人心酸的照片。

作家拿着這幀照片,馬上聯想出廿三個劇本兼三十八種情景:潦倒的父親在下午茶時段抱着兒子在夠哂涼的冷氣大商場中體力不繼地萎靡午睡,或許他已經窮到只剩下兒子,家中早已家徒四壁,冷氣是什麼?他爸和他家早已沒有電力供應,他兒子嗌「爸爸我好熱呀」,這位父親無計可施,唯有帶兒子去免費入場的大商場嘆冷氣兼休息,算起來,難得人稱地產霸權吸血鬼的港式大商賈不小心地做了便宜善事。

但現實世界的荒謬和可悲,不是作家創作幾百字後便能扳倒或者平反,他只恨無能為力,世事荒謬絕倫,富者田連阡陌,貧者無立錘之地,左翼大愛人性惻隱始終不脫人性,見此畫面,教人很難不發傷春悲秋憤世嫉俗之心。

這就是香港,一個把所有人捲進抑鬱和失意的特大漩渦。

 

關於作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • Ansheles 可能係最成功的ViuTV 藝人 by Terence Yun
    當一個演藝人以他的個人身份做一個節目,其實已經算是成功了,看看那個《返歸啦俄仔》便是為他度身訂造。當然世界盃在俄羅斯是其中一個理由,但是如果他不是一個好藝人,電視台也不會特意做他,所以說明他是有其能耐。而他亦很稱職,他能夠搞笑、反應又快,他…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 拍拖愈耐,男人愈懶 by 小盛女
    仲記得曖昧期嘅時候,阿Mike會帶我周圍去食好西,法國餐廳、日本居酒屋、地道大排檔,次次新款,拍咗拖之後佢就話食咩都無所謂,你諗啦你熟啲,一齊咁耐有幾多次係佢搵餐廳同我去試?一隻手數得晒。我唔係期望次次都係佢搵,但係十次有一次都唔會好過份掛…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。