【喪權辱國民建聯】世界盃就撐足球,本地波就「不了」

 

 

世界盃去到尾聲,大家捱眼瞓的日子相信差唔多完成。四強最後變左提早歐國盃,南美隊八強止步。俄羅斯以主辦國入到八強再次証明主場之利的重要性。香港人至愛英格蘭隔了多舞終於可以入到四強,以佢地今日嘅能力,真係有點超出預期,但亦佩服佢地終於扭轉宿命,打破十二碼魔奏。

香港人向來都是世界球迷,當中很大理由是港隊未能夠擠身世界盃行列,如果入到,好肯定港人必然會極度支持,因為港人仍然很撐香港隊。

但我們的建制派呢?

有,佢地好支持足球運動,你看看世界盃期間,民建聯差不多日日出Po,又支持德國隊、又阿根庭,張國鈞更說自己是英格蘭粉絲云云。雖然被指是明燈,每支持邊,就燈死邊隊,但從他們對世界盃的熱愛,相信佢地一定好支持足運啦。

但等一等,佢地係咪真係熱愛足球呢?要睇情形囉。香港隊對中國隊時,佢地去左邊呢?有冇出Po話支持邊隊呢?還記得梁振英嗎? 你問佢支持邊隊,佢支吾以對。原來支持足球隊,係要睇情形而定,如果是有中國國家在其中,當中必定優先啦,但如果入面又有香港隊,個個就自然反應,口都啞埋。

對外隊就支持,對我們香港隊呢?個個都收聲,即使香港隊對其他國家,也不見得他們有幾熱切支持。因為生怕有任何影響,一陣比人話佢支香港隊係咪想與國家砌割云云,這條罪喎,建制派啃唔啃得落呢?聽到都面青啦,何況去做。但支持其他球隊,沒有任何風險,又可以順應潮流,自然一定撐,一定做啦。

唔好搞到自己,這種Not In My Backyard 一直是建制派用開的手法。唔搞到自己個場,唔影響自己,在此情況下,基本上可以做任何事情。世界盃足球外圍賽香港對中國時,這些建制身在何地?有沒有好像今天大鑼大鼓說支持港隊呢?這明顯是生怕自身的利益有害,是否真正對香港利益的出發,實屬次要。

或者會話,撐對球隊,唔駛講到咁嚴重呀。就係連撐隊球隊,都會有人左度右度,支吾以對,就更加見得到倘若當香港有更大的問題是涉及到這些派系的自身利益時,香港人的利益會放到何處?看看地鐵剪短鋼筋事宜,就是一個極度好好的例子,有人因為與建造商有利益關係,居然可以說吹哨者是搞事之徒,從不去關心港人的安全,反之指責吹哨者,這種行徑,事實上在今天香港可謂無日無之,屢見不鮮。

或者有人說,這唔關我事,所以我唔理。假若地鐵真的發生事故,而剛巧又發生到你或者身邊人身上,大家會何感想?仲關唔關你事?

 

關於作者:Terence Yun

Terence Yun

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • Ansheles 可能係最成功的ViuTV 藝人 by Terence Yun
    當一個演藝人以他的個人身份做一個節目,其實已經算是成功了,看看那個《返歸啦俄仔》便是為他度身訂造。當然世界盃在俄羅斯是其中一個理由,但是如果他不是一個好藝人,電視台也不會特意做他,所以說明他是有其能耐。而他亦很稱職,他能夠搞笑、反應又快,他…
  • 條仔明明HIV+ 但呃人無事,仲公然中出係咩玩法? by 清風
    G 本身都唔係一個會周圍玩嘅人。佢好小心,但佢同我一樣都係一個用情極深嘅人。我好好彩,只係分手,冇撚左段感情同埋大阪來回機票;但 G 佢冇左男友,亦俾男友背叛左自己條命 。我相信呢個世界上有唔少人都有足夠嘅性知識去預防疾病,但原來,即使你唔…
  • 我女朋友有個孖生姐妹 by 毛言地
    冇錯,我女朋友係有個孖生姐妹,係似樣到齋望個樣我都未必分得出——但我冇孖生兄弟嘛,我女朋友會認得出我。雖然佢地的確成日出街,雖然我拍拖有時都會變三人行,但邊個見到我會飛撲埋嚟,邊個見到我淨係會笑笑口打個招呼我會睇到嘅,咁都唔知邊個係你女朋友…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 拍拖愈耐,男人愈懶 by 小盛女
    仲記得曖昧期嘅時候,阿Mike會帶我周圍去食好西,法國餐廳、日本居酒屋、地道大排檔,次次新款,拍咗拖之後佢就話食咩都無所謂,你諗啦你熟啲,一齊咁耐有幾多次係佢搵餐廳同我去試?一隻手數得晒。我唔係期望次次都係佢搵,但係十次有一次都唔會好過份掛…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。