【神婆雜談】有陌生人想租舖創業,問可唔可以入我舖頭「feel 下道氣」

 

呢排黎睇舖嘅人好多,每年都係咁,踏入夏天之後就唔知點解多咗人想創業。

呢度嘅玩法好簡單,全部清一色地產霸權主義特色格仔舖,去管理處問下仲有咩吉舖,自己上去睇,睇完啱嘅就比錢落訂簽約。

咁唔理租金幾多錢,都係錢~呢幾日我遇到好多想租舖嘅人,好似頭先咁:

「呢度好唔好租呀?」
「Err,OK 呀。」風水係點我就答你唔到啦。

「人流點架?」
「無人流架噃呢度…」我唔想害人,呢度邊間做零售就邊間死。

「我可唔可以入黎坐下感受下呀?」
「Err,我有客就到架啦,呢方面幫你唔到。」你真係以為自己睇樓盤呀?感受天地靈氣?唔好啦我呢度好亂。

「你會唔會建議我租呢度吖嗱?會唔會賺呢?我想賣野架。我有 IG 網店呀,但唔係好做得起,所以……」

我微笑,終於企起身,忍唔住遞上一張卡片,「如果有投資業務方面嘅查詢,可以考慮搵我幫手,你以上嘅問題大約要五百蚊度啦;其餘 Practical 嘅問題,呢度管理處收五點半,相信佢地一定會幫到你。」

講到呢度,呢位阿姐終於好似察覺到自己有少少煩膠同埋痴線,居然係咁問一個陌生人問題,於是雞咁腳走左。

喂我都算對你好 Nice 吖~

 

【塔羅牌個案分享】

後生女教友畀已婚傳教士搞大個肚唔認數
你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?
名校老師婚外情的故事
四年入面,我睇住個客拍拖、結婚再離婚。
女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題?
中女不諱言「我有 SP,但我唔會同我老公離婚」
老師的成功要訣:識人、埋堆,攀附權貴;作育英才已經行唔通。
邊個講出「分手」兩個字,邊個就係萬劫不復嘅千古罪人

 

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。