用電話睇世界杯,係科技嘅進步定係人權嘅倒退

 

呢個世界有一種唔想返屋企嘅人…..所以呢個世界有Night shift,我舅父就係其中一個「夜更的士佬」。

佢唔返屋企嘅原因好簡單,因為佢唔想對住佢老婆……佢揸車嘅原因好簡單,因為無客嘅話果一個小小車廂就係佢私人空間。

正所謂「我有車,我有壓抑需要發射」~

我曾經問過呢個舅父「如果有下世,你會唔會再同舅母結婚生仔?」佢反應快捷而自然,耍手擰頭「一世夠喇咩都還曬,下世唔好搵我」

老一輩就係咁,仔女都結曬婚其實無咩牽掛,但佢就係唔會諗離婚……

最近世界杯,我借咗張無限上網sim同畀埋我收費電視個電話login畀佢,佢可以一邊等客一邊睇波。

無錯,就好似啲港女煲劇咁用電話睇波。

女性聽到呢度可能覺得手機睇波無問題,但其實呢個係歷史遺留嘅問題……

係我成長嘅環境中,無論係親戚定同學,我嘅認知係7、8點後電視遙控由老豆話事,當然朝9晚6佢話知屋企果個睇乜啦。

就係咁,遙控代表住男人權力嘅象徵,就好似國王嘅權杖一樣。

我哋一班男人喺青春期睇AV,有邊個唔係搵mon睇? 起碼都14-5吋啦下嘛…

十幾年後,有邊個諗到人會倒退到揸住個電話喺車度睇世界杯…

用電話睇世界杯,究竟呢個係科技嘅進步定係人權(父權)嘅倒退呢……

 

關於作者:犁牛

犁牛
80後,著老西呃飯食既9upper FB page:http://www.facebook.com/mudcow2

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

我有回應

則留言

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。