【裝修個案】劏房你就見得多,合法去屋宇署入則你又見過未?(市區舊樓、三百呎、三十萬)

 

香港政府唔解決住屋問題,公屋俾晒新香港人,想買樓自住固然係遙不可及,想喺市區租個單位,好似小妹呢啲90後啱啱踏入職場無幾耐,諗都唔好諗。既然係咁,市場對於近市區嘅劏房需求就非常殷切,無他嘅,喺返工附近有個地方沖涼訓覺,邊個打工仔唔想丫。既然係咁,小妹今日就介紹下我公司早排完工嘅其中一個裝修個案,銅鑼灣時代廣場附近某單棟洋樓嘅碩果僅存天台單位,點樣變成合法劏房出租。

個案特色:

🔸合法劏房,屋宇署話OK,管理處都無得唔OK

🔸市區舊樓天台屋,303呎,變做四間套房分租

🔸得三十萬!你同我搞掂佢!

 

呢個業主嘅要求好簡單:「三十萬,幫我搞掂佢。」

對住呢類客,喺我哋呢一行真係又愛又恨:
愛嘅係佢要求明確,實事求是,得唔得都好,所有決定都會好爽快;
恨嘅係,少左討價還價,改下呢樣改下嗰樣,就少左機會加嘢,咁就少左機會賺更多嘅錢…

佢嘅單位,叫得做「碩果僅存天台單位」,樓齡就有番咁上下,實用面積得303呎,佢話要間開做四間套房,每間房都要有廁所!

而家呢個老細同師兄都係好敬業嘅人,做到就做,做唔到就拒絕,佢哋話做到,咁我哋就開工。

 

裝修前

 

未裝修之前,都係鬧市中一戶尋常百姓家,特別嘅係,佢係天台嗰層嘅一戶相對比較細嘅單位,從下圖可以睇到,真係通出去天台……

 

 

設計意念

咩話?劏房都同你講設計意念?其實呢,室內設計本身就係將住戶嘅需要,同裝修工程連結起來,唔一定要好fancy 好潮,唔一定要睇落蒙太奇先叫做設計!

小妹話自己叫裝修小妹,其實我嘅工作主要係室內設計,當然我哋呢啲喺公司做後生嘅,梗係要勤力啲,做多幾範,例如幫手聯絡埋師傅,跟進工程之類。

講番呢度先!

(廁所坐得入一個肥仔!)

 

睇過小妹啲相都知道,本身我自己都唔係真係非常咁瘦,而我有位師兄更加係屬於圓碌碌!

香港係發達地區,都市人生活忙碌,營養過剩而缺乏運動,我哋將心比己,都唔會將每間套房嘅格局整到飢民先住得入去,所以我都有俾心機去偷盡啲尺寸,至少令我嘅圓碌碌師兄如廁嘅時候都係坐到入去!(同埋可以關門!!!)

 

市場上好多新落成嘅單位,唔少都有「黑房」「黑廁」,即係有部份房間或廁所,無窗戶通往外面,令嗰度長期缺乏陽光照射,就算唔計陽光紫外線嘅天然殺菌淨味功能,人見得少太陽都無咁開心!

有見及此,既然呢度本身就係三面向外,小妹俾小小心機就可以將四間套房,分佈到每一戶連埋廁所都有窗戶!

(小妹畫嘅圖靚唔靚先?)

 

記住!屋再細都一定要有窗!

 

法例需要(及社區關係)

咁究竟係法例定睦鄰?其實係同一樣野….

話說當業主想搞劏房,管理處知道之後就鬼殺咁嘈,又話咩品流複雜又道友又黑社會又呢樣又嗰樣。

其實佢唔明白,租得呢啲市區劏房嘅,好多都係市區有工返嘅「正經人家」,因為無工返可以去偏遠少少嘅地方住,相同嘅租金可以租大啲,相同咁細就更加平好多。

不過算,有啲嘢爭論來都無用!

 

(多謝屋宇署嘅提點呀!我哋會交足文件架,放心啦!)

 

小妹嘅公司係做正行生意,我唔敢話自己紅燈都唔過馬路,但如果有機會被官府拉人封艇搞到花好多時間處理法律訴訟,咁不如一開始就做足少少!

香港對於裝修嘅法例其實唔係真係咁複雜,總之你要改動單位格局到一個地步,張平面圖同屋宇署嘅檔案唔同,官府知道左就可能搞你,咁所以,做之前就畫得好好睇睇佢,俾官大人知道你會點做,大人話得就會俾回覆你。

而乜嘢叫好好睇睇?小妹上網搵咗好多資料,問咗不同專業人士意見,最後覆核完無問題,就順利俾屋宇署認可專業人士簽名,所以做完成單野之後識多咗好多平時室內設計師一定唔會識嘅野,特別係識多咗好多繁複嘅法例,同埋風火水電煤知識!

咁之後就算管理處call 埋屋宇署來,我哋都可以好從容咁拿出文件來,「無咩事你返出去啦,我做嘢先喇……」

 

成品!

又要平又要有設計?咁師傅食咩?咁我又食咩?

都話左,老細係一個實事求是嘅人,佢一早就同業主講清楚:

「你要平?可以的。咁你就要預左,啲料唔會係上等,師傅亦都一定快手俾你,一日做兩日嘢,唔會慢慢修靚佢,你OK?」

 

(啱啱裝嗰陣,擺明淘寶貨,招紙都未搣!)

 

好似呢個洗手盤咁,小妹唔會呃你,絕對係淘寶貨,當然啦,用得嘅,唔漏水嘅。

仲有唔好諗住個坐廁係自動洗PATPAT 嗰啲!

 

(走廊、門口望入去)

 

(真係住得!)

 

就咁睇都幾靚丫?

我諗個業主諗法好簡單:「理得佢丫,啲人都係租一年半載,啲嘢咁足料做乜丫,反正換下個客之前又要我俾錢執過!」

當然啦,我都係估。

總之就係,我哋打開門做生意,你要平,無話唔得,但一定有啲位唔會最完美,一定有啲位甚至會令人唔滿意,要好少少?可以呀,用呢隻呢隻料,就貴咁多咁多,呢度呢度要修口靚靚,我約多兩三個師傅上多來三幾日,你OK 我OK 丫。

 

個案總結

🔹合法——小妹我識畫圖俾測量師簽名再俾屋宇署,業主放心租客都放心,唔怕半夜三更被人趕走!

🔹工程便宜、立即出租——業主求財!總之「收入 – 支出 = 利潤」!越快收租,越少支出,佢越開心!

🔹平得來都有人性嘅設計——廁所夠闊,每戶有窗,每個廁所都有窗!

 

想裝修屋企舖頭都可以搵小妹問下,歡迎去我page pm 我傾兩句!

WhatsApp: https://wa.me/85291325271
facebook messenger: https://m.me/decorgirl

 

作者:裝修小妹

裝修小妹
一個女仔,喺呢個男人嘅世界......

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 182689
Date: 2018-07-23 02:57:26
Generated at: 2019-09-17 18:26:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/07/23/182689/【裝修個案】劏房你就見得多,合法去屋宇署入則