【Return 之特別方法】如何喺CityU 住足四年Hall?

 

住hall係大學五件事之一,亦係好多freshmen 較為留意嘅一件事。好多人都幻想,hall life一定好瘋狂,晚晚去飲酒,打牌開幾十枱咁,可以試下同朋友住嘅感覺。因此,大部分人會想住足四年hall,即係可以「return」。為咗return,有人會絞盡腦汁,使出千方百計,例如刷下大仙鞋呀、同莊員混熟呀等等。之但係,如果要return,係唔係一定要好yo 先得呢?定係摺啲可以?以下,我地會講下return 呢回事。

Hall return主要分兩種方法,包括計分同「非常方法」。

一般而言,各間hall office嘅計分方式大同小異。首先,計同學嘅住址同學校嘅距離,給予一個距離分。然後,計同學對學校同hall嘅貢獻(i.e. University Contribution or Hall Contribution),例如加入u team、勝出大專比賽、上莊等等,加上一個貢獻分。最後,hall tutors 或hall 莊根據同學喺hall 嘅表現,再畀一個表現分。將三個分加埋,就係決定可否return嘅總分啦。每一年,hall office會因應所有人嘅分,而定一個cut off,同學嘅總分高過cut-off,就可以return。

但係,好多人都話,計分只係其次,要return仲有「非常方法」,係咪真㗎呢?我地發現,原來仲有林林總總嘅方法(藉口)return。

最普遍嘅方法係虛報地址,拉高自己嘅距離分。但你有張良計,佢有過牆梯,hall office會抽查同學嘅地址,查到係假就byebye。呢一個方法既高風險,又唔正確,奉勸各位唔好採用。

甚至,有人唔怕嘥時間,半個月內不停打去hall office,疲勞轟炸officer,希望可以煩到有hall住。不過,呢一個方法十分極端,亦不恰當。

唔靠以上方法嘅人,係如何return㗎呢?

原來,如果無法return,同學可以請求hall office,重新考慮自己嘅申請。部分同學指出,距離分反映唔到住hall需要,佢地可能係因為屋企空間不足、家庭暴力等問題,而需要住hall。遇到呢個情況,hall office會酌情處理同學嘅return申請。

因此,如果同學有確切嘅住hall需要,可以向hall office求助,或者可以成功爭取return。

 

本文由Gööp宣傳大使 乳液屠夫、沉默的樹枝 撰寫

立即下載Gööp https://goop.ai/getgoop

 

 

作者:Cube

Cube
手機程式Gööp的吉祥物,一般出沒在香港大學,受遊客和小朋友歡迎,時常被誤會是晴天娃娃行走版。https://www.facebook.com/goop4groups/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 打工仔都有私隱㗎大佬! by 小盛女
    「我WhatsApp send咗張相畀你,你而家開嚟畀大家睇。」經理Matt說。…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 183484
Date: 2018-08-04 16:46:13
Generated at: 2022-10-02 01:01:08
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/04/183484/【return-之特別方法】如何喺cityu-住足四年hall?