【Return 之特別方法】如何喺CityU 住足四年Hall?

 

住hall係大學五件事之一,亦係好多freshmen 較為留意嘅一件事。好多人都幻想,hall life一定好瘋狂,晚晚去飲酒,打牌開幾十枱咁,可以試下同朋友住嘅感覺。因此,大部分人會想住足四年hall,即係可以「return」。為咗return,有人會絞盡腦汁,使出千方百計,例如刷下大仙鞋呀、同莊員混熟呀等等。之但係,如果要return,係唔係一定要好yo 先得呢?定係摺啲可以?以下,我地會講下return 呢回事。

Hall return主要分兩種方法,包括計分同「非常方法」。

一般而言,各間hall office嘅計分方式大同小異。首先,計同學嘅住址同學校嘅距離,給予一個距離分。然後,計同學對學校同hall嘅貢獻(i.e. University Contribution or Hall Contribution),例如加入u team、勝出大專比賽、上莊等等,加上一個貢獻分。最後,hall tutors 或hall 莊根據同學喺hall 嘅表現,再畀一個表現分。將三個分加埋,就係決定可否return嘅總分啦。每一年,hall office會因應所有人嘅分,而定一個cut off,同學嘅總分高過cut-off,就可以return。

但係,好多人都話,計分只係其次,要return仲有「非常方法」,係咪真㗎呢?我地發現,原來仲有林林總總嘅方法(藉口)return。

最普遍嘅方法係虛報地址,拉高自己嘅距離分。但你有張良計,佢有過牆梯,hall office會抽查同學嘅地址,查到係假就byebye。呢一個方法既高風險,又唔正確,奉勸各位唔好採用。

甚至,有人唔怕嘥時間,半個月內不停打去hall office,疲勞轟炸officer,希望可以煩到有hall住。不過,呢一個方法十分極端,亦不恰當。

唔靠以上方法嘅人,係如何return㗎呢?

原來,如果無法return,同學可以請求hall office,重新考慮自己嘅申請。部分同學指出,距離分反映唔到住hall需要,佢地可能係因為屋企空間不足、家庭暴力等問題,而需要住hall。遇到呢個情況,hall office會酌情處理同學嘅return申請。

因此,如果同學有確切嘅住hall需要,可以向hall office求助,或者可以成功爭取return。

 

本文由Gööp宣傳大使 乳液屠夫、沉默的樹枝 撰寫

立即下載Gööp https://goop.ai/getgoop

 

 

作者:Cube

Cube
手機程式Gööp的吉祥物,一般出沒在香港大學,受遊客和小朋友歡迎,時常被誤會是晴天娃娃行走版。https://www.facebook.com/goop4groups/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 【真人真事】嗰日,朋友扑咗個黑警… by 都市女子日常
    情侶情到濃時緊係扑嘢啦,點知呀警察叔叔第一次淨係硬到一下,之後都軟過軟雪糕,搞咗好耐,連個套都鬆埋出嚟。…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 陳法拉呢種女人,蘭桂坊無一萬都幾千 by 庵念慈
    陳法拉就是那種中國出生、家裡略有關係二代,去外國走一轉再回流到香港,口裡的普通話和英文都是有難聽的捲舌音,住在美國卻罵美國總統的甚麼不是。…
  • 老蘭嘅初夜 by SAZI
    我記得第一次去蘭桂坊係喺2011年,已經係九年前嘅事。仲好記得第一晚去蘭桂坊時候嘅衣著,藍色書包杏色闊腳褲藍色花紋T裇,總之唔係可以稱為「戰鬥格」嘅裝束,好似白癡咁鑽入威靈頓街間T字頭O字尾嘅酒吧入面,入到去全部都大過當時嘅我至少十年,全部…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 183484
Date: 2018-08-04 16:46:13
Generated at: 2020-05-30 04:44:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/04/183484/【return-之特別方法】如何喺cityu-住足四年hall?