跳老舞之亂

 

旺角跳老舞之亂終於遍地開花,尖沙咀碼頭五枝旗桿這片曾經優雅的海濱走廊,已經被終囯式黑幫入侵。在下很認同某位路人甲對如此妖孽的評語「香港唔係要殺(西洋菜南)街,而係殺咗呢班人(終囯式跳老舞生物)呀」。

其實殺菜街根本不是如何替老舞之亂平亂嘅重點,稍為有常識嘅人都明白對付呢班街頭妖孽就好似商場捉老鼠嘅道理:如果殺鼠者只係針對邊處有鼠患局部驅逐,鼠輩會跑的對不對?結果一間鋪有鼠變成層樓都係鼠——呢個就係刻意放軟手腳嘅港共政府打鼠手段。

今時今日呢個老舞之亂四散,係開心嘅,既然當權者唔怕醜,那就任由鼠輩橫行,醜聞出口轉內銷,由CCTVB到CNN再返CCTV,等習種睇中央台看他在香港養的廢柴有幾廢,幾咁歡樂。

很有趣的是無論所謂坊間文化人或者妖孽,都搬出「我係街頭藝術家,我係文化,你打壓我就係妨礙我嘅言論自由」,終囯人很聰明,牠們最擅長鑽文明制度的漏洞,然後以子之矛攻子之盾,君不見日前還在菜街殺街日傷春悲秋呢喃「香港街頭藝術之死」那些大愛左膠,旺角這批掛着香港身份證的終囯蝗民已經馬上佔領尖沙咀,霸位、收陀地、發難,一堆終囯爛賤人把玩爛旺角的模式無限複製,別說區區尖沙咀一隅,只要這個港共傀儡政權繼續對終囯人在港尊享特權放軟手腳,老舞之亂只會在香港各區陰魂不散。

正所謂針唔拮到肉唔知痛,反正港共政權蓄意放生跳老舞之亂,那不妨讓子彈再飛一會,把這批老舞惡人當作喚醒港人野性的鯰魚也好。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 李卓人用Zoom 搞六四,係咪想幫中共引晒啲民運份子出來? by 左膠正垃圾
    丫,唔知李卓人知唔知,係中國用zoom ,如果你講左d咩係國家唔中意既話,係大陸上緊既人,都會被爆門?…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • Annual Leave 除咗全日同半日,原來仲有其他玩法…… by HR 扮工週記
    Annual Leave 大家請就請得多,亦都唔會陌生,雖然小編唔能夠代表所有公司,但相信大多數公司都會有規定 Annual Leave 最少以半日為一個單位,同事每次請假最少係半日。正當小編以為哩樣野已經好清晰,好難有咩問題,但原來小編嘅…
  • 嚟得見工嘅你,可唔可以比少少誠意? by M女皇
    有人黎見工,著牛仔褲,孭住個細到爭啲連電話都擺唔落嘅細袋仔,連淡妝都唔化下。咩事呀?去完 shopping呀?我就知道,佢唔會做到我同事。有人黎見工,外表正正常常吖,佢填完表,我問佢拎學歷證明黎影印。佢同我講: 「因為你地尋日係電話度冇叫我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 183702
Date: 2018-08-09 05:01:18
Generated at: 2020-05-29 08:54:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/09/183702/跳老舞之亂