【崇日媚外play】識玩夏祭唔一定去日本,可以去馬鞍山搵民建聯吳啟泰龔美姿

 

雖然香港喺1997年7月1日就回歸左中國,但係北大人成日提醒我哋呢啲港燦「人心未回歸」云云,本來我都唔係好信,睇到民建聯嘅社區主任搞地區服務,竟然搞日本鬼子玩意「夏祭」,就好似醍醐灌頂一樣。

呢個活動就未搞嘅,見到嘅只係張banner,上面有兩位後生仔女,一個吳啟泰,一個龔美姿,左上角有民建聯logo,右上角有葛珮帆寶號,已經令我感受到嘅嗰種憤慨,就好似搭緊680出港島,竟然喺濱景花園就被轉入小瀝源工業區嘅貨車塞到2046,想鬧人都唔知鬧交通警定係規劃地政好。

 

明明我哋中華民族巍巍五千年,歌仔都有得唱「青青子衿悠悠我心」(《詩經。鄭風》),著乜L 嘢浴衣呀,無漢服咩我哋?漢服呀,唔係和服呀。

福袋係日寇呢啲化外之民促銷手段,其實呢,唔識唔緊要,上百度睇睇丫嘛,百度都話福袋呢啲咁嘢,係小日本嘅百貨公司新年為左散貨而整出來架嘛:

 

而家啲後生真係唔啱,點可以忘記日軍侵華呢啲慘絕人寰嘅歷史?

七七事變、南京大屠殺,呢啲國恥,點可以就咁當吉野家牛肉飯咁食左佢?

古語有云「前事不忘後事之師」(戰國策),而家正值中美貿易大戰,國家領導人為左民族尊嚴都夙夜匪懈,點解喺香港嘅基層幹部,丫唔係,係民建聯社區主任,就竟然通敵小日本,公然哈日,呢啲成咩體統呢?

 

趁個活動未搞,摺左佢算啦,上埋文匯報你地就大鑊喇。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 184061
Date: 2018-08-17 23:34:36
Generated at: 2020-02-17 02:37:00
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/17/184061/【崇日媚外play】識玩夏祭唔一定去日本,可以去馬