歐鎧淳(歐豬BB)嘅嗰啲厹護主犬,唔該死返去你地個精靈球度啦,人哋自願架!

 

歐豬BB轉發泳總聲明呢件事,本來肥西都唔撚想出聲,但睇下睇個故仔,仲衰撚過d韓劇,而家擺到明係建制中人,周圍係咁出手,用晒無限金錢金手指去打壓一個游得快又冇得參加亞運既人,仲畀d人搵到原來呢隻仔,又大隻又靚仔又游得快,衰咩?衰屋企窮呀,係窮呀,屌你個閪,你話你躁唔躁?

呢幾日,又有港大教授殺妻,又有大學搲贊助出晒事都炒唔起,但偏偏呢堆泳豬既聲明就浮晒上黎?冇野既,呢單野,擺到明係同你歐豬bb 賣緊既野,係最違背架。由佢第一日轉發泳總個聲明開始,佢已經企左係建制果邊。加埋港人港地再插一刀,佢正面形象已經冇左大半。而佢身邊既觀音兵,見到靚女dd身材好dd既狗公不斷護主,夠膽死連「肉盾論」都講得出,又話佢真係被迫乜乜乜。喂屌晒你地班厹,人地有講過佢唔撚自願咩?好啦,第二篇聲明一出,嘩屌你,真係中撚晒。咁撚勁既文,我肥西真係佩服到五體投撚晒地。第二篇聲明,佢係咁講架

我必須承認在沒有準備充足,並低估了公衆反應的情況下在回港當晚發出了該聲明。讓大家產生不必要的誤會,在此向大家誠心致歉,希望大家諒解。

在雅加達過去的一星期,我親眼看到事件如何把一個正面樂觀的小伙子拉到情緒面臨失控崩潰的邊緣。身為隊中一份子,作為一個有血有肉的人,實在沒法袖手旁觀。

 

從來沒有想過事情會發展到如此地步⋯⋯但事到如今,我能做的是自己先站出來說說我的感受。首先,我想感謝大家對事件有如此反應,雖然跟我想像中的有點出入,但我還是要感激大家對我們的關注。我必須承認在沒有準備充足,並低估了公衆反應的情況下在回…

歐鎧淳 (Stephanie Au) 發佈於 2018年8月28日星期二

 

好多人話肥西粗口爛舌,好,咁撚緊要既野,以下我就唔用粗口講。

首先,第一,佢地低估公眾反應。令大家有不必要既誤會。誤會係咩?誤會左你地做左建制?定係誤會左你地做左既得利益者,佔左便宜又賣乖?定係其實你地班友唔係被迫呀?

第二,
「作為一個有血有肉的人,實在沒法袖手旁觀。」
「作為一個有血有肉的人,實在沒法袖手旁觀。」
「作為一個有血有肉的人,實在沒法袖手旁觀。」

好重要,所以講三次。即係話,佢地係「冇辦法袖手旁觀」先出聲明,唔係被迫架。唔撚該嗰d 厹護主犬,死返去你地個精靈球度啦。冇你地既事呀,人地歐豬bb而家出晒事,都係佢自願架。第一篇聲明你出果陣,大家都仲可以當你係人在江湖身不由己,哦?原來你而家係「作為一個有血有肉的人,實在沒法袖手旁觀」。即係話,你地而家所有網民,插佢果d,都係講緊d違反「有血有肉」既人認同既事,你冷血呀你地班……

仆街。

屌,唔撚忍啦。而家道理係邊度,大家明眼人一睇就知,講唔撚講粗口,冇關係既。

而家係咩事呢?講到尾,歐豬bb出第一篇聲明,大家仲可以幻想你係畀人搵把刀行住你條頸,你出第二篇聲明,暗示左你係自願出聲明既,亦都同時証明,佢只係一個綠茶婊。

而更好笑既係,佢既經理人公司,又開始默默發功,先搵d冇咩人睇既運動page,係度解釋話其實點解唔搵郭姓泳手,係因為佢成績不斷跌緊。嘩,屌你老味,游得快冇得參賽,仲要畀人屌佢越黎越渣。咁撚仆街既事,肥西真係講唔撚出,怕生仔多個屎忽呀。

之後呢,終於都到大戶出手啦,搵黎金融界KOL,將件事定性為「政治事件」,「只係因為幫朋友」。呢個位呢,都唔撚知係邊個天才度出黎既。屌你老味,民建聯咁撚多飛,都係因為d老人家要幫「朋友」咋。幫朋友,就可以助紂為虐?幫朋友,就可以自願出一份聲明,打壓一個游得快但係做唔撚到你隊友既人?幫朋友,真係大撚晒?

我睇住呢單野,本來都冇咩火,但蠢人咁撚多,真係唔撚該,好心做經理人既,教下個女,叫佢情緒唔好就唔好撚寫野,你地有排執屎呀。

去到最後,呢件事出事既係咩?歐豬bb而家出晒位,將一件銀牌好事,變成「助紂為虐」既壞事,因為好撚簡單,由你自願同泳總唔可以「袖手旁觀」咁出聲明開始,你地運動員最應該尊重,最應該重視既體育精神,已經冇撚左。剩低既,就只係「入左建制先算」,「總之唔好得罪人如果唔係我冇水游」呢d難聽到核爆既說話。本來仲可以扮無辜,而家就連無辜都唔撚係。下次,如果你游得快,又冇得參賽,咁點呢?係咪出黎好似d政治犯咁拍片,上電視做訪問話聽晒泳總指示,之後笑笑口當冇事繼續做KOL?

肥西雖然爛口,但係呢,中文堂都係有上既。字應該比歐豬bb識得多少少。

細個果陣,讀過一篇文,叫《運動家的風度》。作者叫羅家倫,係「五四運動」既命名者。

佢話,「運動家的風度」既意義,係「在運動場上養成人生的正大態度,以陶鑄優良的民族性。」呢件事,如果用運動家的風度呢個角度睇,就好撚簡單:你光明正大d啦仆街。你班友出黎講,你搵一個出黎講,話呢「話游得快,唔撚係有冇得去亞運既最重要條件。有冇成長可能性,有冇有實力老豆,都係條件,過去廿年,都係冇,都冇人投訴!」

咁就得架啦。

其他野?冇撚人理,亦都冇撚人會在乎。過多幾日,咪又係咁接廣告,係咁用個運動員光環去搵食囉?

至於郭姓泳手會點?睇撚住呀,一定有記者搵佢,叫佢講「其實我冇得參加亞運都係好既」咁囉。呢度係香港呀,衰撚過中國呀。

 

作者:肥西

肥西

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 184535
Date: 2018-08-29 21:02:24
Generated at: 2020-02-26 18:02:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/29/184535/歐鎧淳(歐豬bb)嘅嗰啲厹護主犬,唔該死返去你地