明明自己知做運動員嘅辛酸,但就偏偏拜倒權力之下嘅人

 

 

做運動員要講天份、講努力、講操練,缺一不可。話哂你要挑戰嘅係世界上嘅精英,好多時比賽就係睇嗰「啲啲」:跑快啲啲所以拎到第一,差啲啲入唔到波最後輸場比賽,所以由細操,日操夜操,做運動員真係好辛苦。

連我都知嘅事,歐鎧淳冇理由唔知。

歐鎧淳話隊友比大眾迫到接近崩潰,大家應該比啲空間佢——唔好意思,如果佢真係有實力代表香港出戰,係一個成熟嘅運動員的話,佢應該係證明比人睇選佢出嚟係冇錯,而唔係同老豆哭訴再叫全部隊友出個聲明撐佢。前NBA明星高比咪仲多人討厭仲多人鬧,唔同佢就要即刻退役喊苦喊忽?郭家輝更有實力,喺冇人脈關係下不公平地落選,歐鎧淳點解又提都唔提?因為郭家輝只係草根?而吳欣鍵因為係泳總委員個仔所以更值得巴結?點解游個水都好似落Club搵有錢仔咁?

我一直以為人係會識美雄重英雄,歐鎧淳有咁嘅實力一定係苦練好耐,但佢唔單止冇為郭家輝抱不平,反而為個完全冇料到嘅權貴子弟護航,我真係跌哂眼鏡。曾經我都為佢地由第四變第二而興奮,曾經我都覺得佢地真係有打不死嘅香港精神,但原來佢地係就係有香港精神,不過唔係打不死,而係以利益為先同巴結。

由依班人代表香港?都幾貼切嘅。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 184542
Date: 2018-08-29 23:21:28
Generated at: 2022-12-09 17:10:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/29/184542/明明自己知做運動員嘅辛酸,但就偏偏拜倒權力之