香港,好一個沒有未來的「生捱規劃」

 

 

生涯規劃這個字眼,大概是這數十年間的產物。不少社工進學校,就教學生「規劃未來」Bla Bla Bla;但我覺得諷刺的是,在香港地,我們有未來架咩?

第一部分的生涯規劃,就是一出世就開始的競爭。由細個辛辛苦苦入名校與人競爭、鬥到大學入三大。讀得成書的,又睇下出黎搵工人工待遇如何、同行如敵國鬥個你死我活。讀唔成書嘛,就成為社會中不上不下的廢青,每日捱生捱死,返工等放假、放假再等放假…

所以第二部分的生涯規劃,叫做「工作後旅行」。讀得成大學的竟然只能搵萬幾蚊,同未讀過書的洗碗工人一樣咁高;然後社會就同你講,俾心機捱三五七年啦,到時就可以買樓娶老婆-咪住先,買樓?!原來生涯規劃的最終目標,就是用幾百萬買一個百幾呎的劏房單位住?以前班廢老由生捱到死就是為一層樓,但而家樓價已經完全同薪金脫勾,一般打工仔不吃不喝十幾二十年,都儲不到首期,咁點解仲要買樓?!

於是,「工作後旅行」成為新一代的生涯規劃:反正錢又儲唔好、樓又買唔到,你估真是返少幾次鄉下就買到樓咩!點解唔索性去多幾個唔同的地方,打下卡厄下like俾身邊的人羨慕下仲好啦!

又或者,愛情的生涯規劃就是十幾歲守身如玉、廿幾歲卻一定要拍拖(?!)、三字頭結婚生仔湊細路,到到四十幾五十仔大囡大,遲下再抱孫?

呢D就是人生的意義?

呢個,就是香港人的未來?!

我頂你個肺啦!

原來生涯規劃,是社會「規劃」左我的「生涯」、而唔係我去做「生涯規劃」!呢種,是「生」下來就要「捱」的「規劃」,而唔係「我」做的「生涯規劃」呀!

我直頭覺得,呢個社會、政府、人民,個腦根本就裝左屎。唯有個腦裝屎,政府先會容許一個個年輕的生命對社會絕望而輕生,而覺得全無問題、亦無心解決任何問題;而更加食屎的卻是人民,因為我們竟然會為一個咁食屎的社會簽上賣身契,甘願為奴一輩子。其實成為社會的奴隸,就是我們最終極的生涯規劃呀,點解仲要在學校教呢?委實奇栽怪也;但,為左生計,明日的我們,又繼續為「生」而「捱」,繼續日復一日的為奴下去…

香港的未來,真的是「一片光明」呢。

 

 

作者:殷琦

殷琦
港大表達藝術治療碩士生、教院音樂教育碩士、港大主修中文中史。一舊蕃薯般的孤獨文青。做YouTuber、專欄作家(稿費...)、鋼琴老師、合唱團、作曲卻不懂用電腦編曲。總活在迷霧之中,怨氣太多,希望太少;與你和我一樣,在小小的香港同受壓抑、同唱悲歌、每天僅為生活掙扎求存。興趣在表達藝術治療、哲學、心理學、生活、音樂、藝術、政治、宗教等。小妹專頁:https://www.facebook.com/pages/YanKi/1002326119779241

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 李卓人用Zoom 搞六四,係咪想幫中共引晒啲民運份子出來? by 左膠正垃圾
    丫,唔知李卓人知唔知,係中國用zoom ,如果你講左d咩係國家唔中意既話,係大陸上緊既人,都會被爆門?…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • Annual Leave 除咗全日同半日,原來仲有其他玩法…… by HR 扮工週記
    Annual Leave 大家請就請得多,亦都唔會陌生,雖然小編唔能夠代表所有公司,但相信大多數公司都會有規定 Annual Leave 最少以半日為一個單位,同事每次請假最少係半日。正當小編以為哩樣野已經好清晰,好難有咩問題,但原來小編嘅…
  • 嚟得見工嘅你,可唔可以比少少誠意? by M女皇
    有人黎見工,著牛仔褲,孭住個細到爭啲連電話都擺唔落嘅細袋仔,連淡妝都唔化下。咩事呀?去完 shopping呀?我就知道,佢唔會做到我同事。有人黎見工,外表正正常常吖,佢填完表,我問佢拎學歷證明黎影印。佢同我講: 「因為你地尋日係電話度冇叫我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 184586
Date: 2018-08-30 05:32:34
Generated at: 2020-05-29 09:35:00
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/08/30/184586/香港,好一個沒有未來的「生捱規劃」