【山竹終往】停學矣。停工乎?

 

山竹遠去,但挑戰才剛開始。相信今日最大的爭議,莫過於要返工的打工仔,包括我都是一路媽媽聲一路返工。但根據湯渣所言,「在一個自由、資本主義的社會,便是特首也沒有權命令全港放假一天,更沒有能力負上社會停止運作一天的經濟損失」。而林鄭自己就話,停工「對香港並不適合」,一切一切,到底是否所言非虛?

首先,一個政府應該要有能力宣佈,因為政府起一個社會suppose就是要做一個協調的角色。湯渣此言一出,廣、深、澳分別宣佈停工、停業、停市、停課,唯獨香港只是停課,兜口兜面賞了湯渣兩巴掌。喂,你當你老細死架?即係大陸唔係行資本主義?點解我地的祖國就停得,我地就唔得呢(前題是我地確切有呢個需要)?有人謂「好難界定邊D工種可以停喎」,其實我覺得,就同打八號波一樣的停就可以啦,又有幾難呢??而,如果放一日,鼓勵市民同心合力一齊整頓市容,亦是發揮互助精神的好時候呀!成日話團結香港,咁就真係團結到啦!另外,典解既典解既典解既典解既典解既?典解唔適合?唔該解釋下好喎!!!!!

政府以為將呢個燙手山芋一拋拋俾一個個僱主決定,卻完全顯出政府背後的涼薄和不願意承擔的勇氣。打工仔不嬲無籌碼同奸商Bargin,僱主點會理咩交通需要,剝削你就有份;將呢個波推俾老細決定,簡直就是癡人說夢話,仲話「絕對有信心」僱主會體恤僱員的困難-說到底,特首根本就是無呢個政治勇氣,去得罪果D「放你一日工都無左幾十億」的商家,或者接受「停多一日市」呢個經濟損失-說到底,她的目光,都是睇住D商家,一眼都無睇過我地呢D蟻民。

但,雖則政府抵鬧,但身為蟻民的我們呢?雖然我媽媽聲都要返工,因為事實是我返工的路段無損壞。但如果我身處新界北,我敢寫包單我一定唔會返(而事實是本人公司有住粉嶺者真係無返,大家都唔會覺得有問題),因為返唔到,呢個是一個確切的事實。但是,真係唔好意思都要講句,香港人有無奴性咁重呀?!你身處路段真係返唔到工,你都有自由意志選擇打俾僱主話,「喂我真係車都搭唔到喎」,唔通你老細會為左咁而炒你?!如果佢咁都炒你,你講句多謝添啦,D咁既老細!香港人,真係無咩叻,叻在睇得多「延禧攻略」,以為皇上是老細,而奴才、就是自己。

而,大批議員譴責,又是得個鬧字。夠膽,就提出「放番兩日假」俾打工仔:一日是星期日(成個星期日都無得出街)、一日是風假呀!!真係夠膽咁提出,我未來立會選舉果票就是你既!

 

 

作者:殷琦

殷琦
港大表達藝術治療碩士生、教院音樂教育碩士、港大主修中文中史。一舊蕃薯般的孤獨文青。做YouTuber、專欄作家(稿費...)、鋼琴老師、合唱團、作曲卻不懂用電腦編曲。總活在迷霧之中,怨氣太多,希望太少;與你和我一樣,在小小的香港同受壓抑、同唱悲歌、每天僅為生活掙扎求存。興趣在表達藝術治療、哲學、心理學、生活、音樂、藝術、政治、宗教等。小妹專頁:https://www.facebook.com/pages/YanKi/1002326119779241

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 185213
Date: 2018-09-17 20:48:50
Generated at: 2020-02-19 10:03:47
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/09/17/185213/【山竹終往】停學矣。停工乎?