成日話關心下一代……

 

成日話守護平凡的幸福。現在香港人,可以有多幸福?

關於飯盒的事件,仍然有大量家長給我簡訊,我只可以說,我不小心打開了潘朵拉的盒子。當然,有人指斥我,說這樣子的事情,會阻止「派飯」的人,以後寧願把飯盒變垃圾,都不會在颱風天派飯。這種人,又是出了問題的:飯商寧願把剩下的飯變垃圾都不給你們試食,你就知平日給小孩吃的就是垃圾。

這樣簡單的道理大家也不明白嗎?

不是不明白,只是為拗而拗,為恨而恨,我最了解。香港人本來就是這樣子。他要不同意你,你呼吸都是錯。即使,有幾多人說,道理在我這一邊。

 

 

老師一齊食!合理呀!

原來係學校食飯商提供的飯餐是「懲罰」?營養午餐難食導致學生天天福麵,為什麼學校小食部不能賣飯?好簡單,賣飯要大牌,大牌比細牌貴一大截,食環查既野又多好多。當中有幾多規矩,幾多利益?家長們,都係帶飯啦!

將心比己?有幾難?唔難架,只不過係,明明睇住個社會工程出現,搞到一代人冇晒味蕾咁毒辣既事都唔出聲,做家長既,其實諗緊咩?

我朋友話:「成日睇親子王國d老母話,d 細路好矜貴。乜一上小學就畀屎佢地食都ok?」香港人點解會變成咁,係我另一個舞台劇朋友很重心討論的課題。 他常說:「#你無言我也無語…

健吾發佈於 2018年9月25日星期二

今日最爆,都係呢個故事。

有另一個家長就這樣說:

健吾San,關於小學生飯盒我都想講兩句。sorry我遲左,因為上星期帶左阿女去見識TGS2018,無好密咁追post,琴日返來先見到原來咁多人有共鳴。如果你覺得我阿女嘅經歷有趣,我唔介你share出來比大家睇。

我阿女兩年前升小一,我地兩公婆自己本身知阿女個咀好刁,我地一早預左要早起煮飯比阿女帶返學。點知我地太年少無知,原來肯早起都唔得,因為原來學校唔比學生自己拎飯盒返學!學校規定任何學生如果要食自家製飯盒,一定要由家人或傭工於早上11點帶到學校,然後待午飯後由家人將飯盒帶走。我地兩公婆都要返工,又唔忍心負責照顧阿女嘅婆婆幾十歲lunch time迫成個鐘車去學校送飯盒,唯有同阿女講要食學校飯盒。

返學幾日後,開始要返全日並留係學校食lunch,我地問阿女學校D飯好唔好食?阿女話好難食,食左幾啖無食,我問老師有無迫佢食,佢話有叫佢食多D,但阿女話佢真係放唔入口。後來幾日,婆婆話阿女日日一放學返黎就叫肚餓,仲可以一個人隊曬成個拉麵。我地再日日問佢有無食學校D飯,佢話一D都唔想食。

我初初以為細路肚餓更唔好食點都會食兩啖掛,點知過左幾日,我老婆收到學校電話,話阿女lunch原全係絕食!佢地話初初以為阿女好似其他小朋友咁只係扭下計,點知老師用盡所有辦法後(當然威迫利誘樣樣齊) ,阿女都只係不斷重覆同一個答案:「好難食!唔食!」而且重真係一D都唔食。學校無曬辦法,又怕真係會餓親阿女,只好打電話同我地商量,請求我自己帶飯!係呢個moment我老婆當然爆啦!我都唔知我老婆爆左D乜,總之事後,阿女嘅絕食行動加上老婆嘅大爆發,好成功咁打開左學校嘅缺口,學校話因為阿女個人嘅特殊情況,批準阿女自己拎飯盒返學(但必需係保暖盒,學校不提供翻熱服務) 。可能D同學仔見阿女可以自己帶飯返去同屋企人講,一傳十,十傳百咁,之後我地送阿女上校車返學時,見到逐漸多左好學生自己帶飯盒。最近,再正式問翻學校,對方答話年幾前已經開始改制比學生自己帶飯盒返學。

呢件事對我有好大嘅衝擊,我地兩公婆曾經因為一個authority嘅權威而接受一個唔適合阿女嘅安排,反而阿女嘅絕食行動話返比我地D大人知,有D自己接受唔到而且過左自底線嘅事,係應該堅持說「不」,力爭到底的!我事後覺得自己個女好有型!完!

這就是香港現在的狀況。香港人,對不公義的事情,就不發聲,以為不合理就是對小孩的訓練,給小孩受苦,小孩失去對味覺的認知,這樣子叫「樸實」嗎?

哈哈哈。好好笑。真係好好笑。究竟這一代人在想什麼?

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 185471
Date: 2018-09-26 16:06:01
Generated at: 2020-06-05 21:05:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/09/26/185471/成日話關心下一代