【香港中小學午膳】有人話,所有飯盒有營養;即刻有人畀左呢個圖我。

 

大家的留言,我都收到了。

這件事,我本來都不想說這麼多次。但真的有太多留言,都對我說他們心中所想。而他們都不敢留言。為什麼?

很簡單。

網路現在好多打手,見你留言,就起你底,就搞你份工。

而家仲講真話?傻架?你無啦啦做咩要惹麻煩上身?

好啦。我就畀三個留言大家睇。

 

(一)

有留言話:有人話,營養午餐,一定健康營養均衡,又話係「即日煮」。

有網友,就fact check 啦。佢就留言話:

點解有學生飯派街坊? 因為山竹臨時停課 — 兩日停課, 教育局都係早一日下午五時宣告嘅, 但係 “飯就煮咗無謂浪費” , 咁啲飯究竟幾時煮?

//教育局今日(16日)下午4時20分宣布,明日(17日)無論是否仍有熱帶氣旋警告信號及暴雨警告信號發出,所有學校均停課。

//【16:55】教育局宣布全部學校明日(18日)繼續停課。

一定健康,一定營養均衡… 真係笑到停唔到呀頂你。

係啵。點解今日16:20停課,已經有飯可以派?邊個夠膽話所有細路都唔係食隔夜飯呢?

 

(二)

有人話,所有飯盒有營養,少啲鹽,一定有營養,一定好d。即刻有人畀左呢個圖我:

有人send 左呢個飯盒畀我。

 

#一定健康營養均衡但未必好味?

今日個飯盒,係咁架啵。

 

(三)呢個,都係讀者留言。

 

本來,我覺得comment on comment 好冇意義。

如果你小朋友自己揀,都係魚蛋,香腸,咁係你家教有問題。

我識小朋友,唔食加工食物既。因為,佢屋企煮得好。

仲有人同我拗,話果d基層小朋友係點。你知唔知,基層小朋友,一向食緊免費午餐架?

 

 

好多野,真係旋點反駁,真係會堅攰。你唔講咩?呢d野就流傳。

有一點,我想大家搞清楚,這位理性的讀者也說出來了:

 

所以我話,做人,千祈唔好「為香港人講野」。

以後我都係為自己過癮講。所以,別問我做過什麼。我不需要為這個地方的人做什麼。我只為自己過癮而講。我為我而講。ok?

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 185502
Date: 2018-09-27 20:28:54
Generated at: 2020-08-03 19:30:10
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/09/27/185502/【香港中小學午膳】有人話,所有飯盒有營養;即