背妻食女衰過食煙

最近好多人出聲話加熱煙有害,香港唔應該比佢通過。

食煙危害健康係老生常談,我都唔會同人講食完加熱煙會健康咗,精神好咗,大隻咗。只不過如果比起傳統香煙,加熱煙衰嘅程度絕對比唔上依位「元祖」——我唔係話吹捧加熱煙,不過喺淡煙味同食完唔臭嘅程況之下,比加熱煙推出市面減低傳統煙囓市場,對食煙同唔食煙嘅人都係好事。

有幾個報導好鍾意引用一位叫蔡生嘅例子,依位疑似背住太太魚蛋女神譚小環偷食嘅蔡生夾埋幾個醫生開記招,話說蔡生食左40年傳統煙,轉左食幾個月電子煙,之後就確診肺癌,講到電子煙搞到佢肺癌一樣。 睇返佢嘅電子煙煙齡只係幾個月,但食傳統煙就由細細個開始食足四十年,而且電子煙同加熱煙根本就係兩樣嘢,噉樣都可以將個罪名拉到去加熱煙身上,語言藝術一百分。 再講癌症致因幾百萬個,唔食煙都會生癌,話唔定係蔡生夜夜笙歌捱出病嚟,你知啦,媾女好傷神。

好多人食咗傳統煙一段好長嘅日子,之後近幾年加熱煙嘅出現先令佢地開始轉食。之後有咩事就有人將佢講成係加熱煙嘅禍害,到底係佢地覺得幾十年傳統煙煙齡冇到吖,定係當咗加熱煙應該可以做清肺殺癌嘅功效?我望唔透。如果有人覺得加熱煙冇煙味而喺食完加熱煙再補支傳統煙,噉係加熱煙衰咩?衰嘅係覺得加熱煙冇料到又係都要食嘅人。我識好多人食加熱煙後唔再食傳統煙,係因為加熱煙冇二手煙味,而且正正係鍾意佢味道冇傳統煙咁濃——食咗加熱煙一排,佢地自己都頂唔順傳統煙,甚至有人話唔知點解自己以前會接受到傳統煙。

加熱煙唔係健康食品補健藥物,我唔會叫冇食開煙嘅人去食,但食傳統煙嘅人轉食佢有咩唔好?唔好食咗廿年紅萬之後食一支加熱煙然後照到有肺癌就話係加熱煙嘅錯。蔡生戒到煙係好事,不過如果可以首先戒有老婆都周圍咀女,聲色犬馬嘅夜生活,或者佢Keep住食加熱煙都仲係健健康康呢。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 185911
Date: 2018-10-08 21:08:37
Generated at: 2021-05-14 17:52:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/10/08/185911/背妻食女衰過食煙