各位港豬,你生不逢時了

 

各位以為自己有錢退休後可以坐郵輪環遊世界的香港人們啊,我都是想對你說一句:「對不起,你生不逢時了。」

今天,這一條feed引來很多留言,其中一個,我覺得都真的算經典:

每次有日本人問我,開拓旅遊市場,引來更多中國遊客會怎麼樣。我都好想帶那些人去這些郵輪,看看這些人全在東京、大阪、京都,不知道會怎麼樣。昨天 陶傑 Channel…

健吾發佈於 2018年10月15日星期一

 

結果,有網友都是引不住,傳我這麼一個經驗:

健吾さん您好 見到您呢個關於郵輪既post有感而發 忍唔住pm您 話您知大陸人既遊輪係幾恐怖

之前因為睇到網上啲介紹 覺得遊輪去旅行唔錯 而屋企已經年到九十既公公都想去 所以我地一家決定咗坐遊輪 咁揀遊輪時 就選擇咗聲稱香港做母港既「世界夢號」

本來去到遊輪碼頭 都仲覺得唔錯 架船都幾大 又唔多人 食野既餐廳都好靜

點知 原來架船唔係直去沖繩 而係去大陸南沙港泊岸 我地係依個時候先發現唔對路

先唔講佢泊岸前係完全無活動

成架船突然擠滿咗大陸人 食飯時真係餓狗搶屎搶位坐 同掃晒所有食物(雖然船真係有足夠 但感覺好差)

然後見到成個泳池都係大陸人啲臭水就唔想去泳池 周圍都好嘈 推推撞撞

我會形容我既旅程好似返咗大陸旅行咁

去到目的地 又要派籌登陸 但經歷幾日折磨既我地跟本就放棄咗同佢地爭

結果上岸既時間只有兩三個鐘

結論係 揀遊輪千祈唔好選擇會返大陸泊岸既船 係伏到仆街 同埋 即使香港人都有劣質dna 但至少經歷過英國既教育溝淡之後 比起大陸人已經係完全兩回事 問題只係 香港人會唔會降低自己既等級 同呢班蠻族一樣周圍破壞

Ps送上船上晚會既可怕影片 睇完您就知有幾恐怖 & 加油!您啲書同專欄真係好好睇

 

哈哈哈。以前小時候,父母都對我說,只要你好好賺錢,你就可以享受。好了,聽電視上的人說多了,即使我「低下頭賺錢做港豬」好不好?原來,當你有錢,有錢到一個地步,可以去郵輪嘆世界,但現在世界是這樣的。

不去郵輪了,就算你有錢,你可以去五星級酒店,薯條不是現炸的,服務生對你黑面。你去到怡東酒店,可以找你碎錢。你去了尖沙咀那海x城,你說國語英語銷售員就笑面迎人,說廣東話就黑面而去。去了曼谷嗎?五星級酒店都是大媽們。去首爾麼?免稅店內的是剛整完容還在流血還包著紗布的中國姐姐。

再努力,你比你上一代努力到一個點令你已經可以付出比他們更多的錢去付一些賬單了,但你身邊的人是什麼人?你在旅遊的時候聽到的語言是怎樣的?

那我再努力,又為了什麼?總聽一些「獅子山下精神病人」說,「你們努力一點就會成功,成功了就有我們的生活水準了。」他們的生活水準,已凝固在那個美好的八、九十年代,大媽們仍在中國跳大媽舞,而不是在郵輪上的年代。

你說如何玩下去?

但我敢肯定的說,郵輪,不了。

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 186146
Date: 2018-10-16 17:29:27
Generated at: 2020-11-01 03:05:18
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/10/16/186146/各位港豬,你生不逢時了